Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Србија неће насести на провокације, не желимо никакве сукобе са Бошњацима

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је из региона и Босне и Херцеговине упућен "арсенал оптужби и стрела" према председнику Србије Александру Вучићу, као и да Србија неће насести на провокације и да не жели никакво сукобљавање са Бошњацима и муслиманима.
Дачић је, коментаришући изјаву председнице удружења "Мајке енклаве Сребренице и Жепа" Мунире Субашић да јој је „жао што председник Србије није био спонзор Резолуције о Сребреници“, рекао да није изненађен нападима на Србију јер је на то навикао, али да је запрепашћен арсеналом различитих претњи.
"Србија и Вучић нису ничим заслужили овакав однос. Он је био у Сребреници пре девет година, иако су га произвали из међународне заједнице и иако је умало убијен", рекао је Дачић за ТВ Пинк.
Додао је да се ни после девет година није помакло у истрази о нападу на Вучића и да и даље нису познати ни налогодавци, ни извршиоци, као и да је Вучић само дан после тога позвао чланове Председништва БиХ у Београд.
Додао је да је Београд и данас отворен за разговоре са политичарима из региона и грађење мира.
"Без обзира на све поруке које долазе из Сарајева и Сребренице, наша порука је да ми нећемо насести на то и да не желимо никакво сукобљањавње са Бошњацима и муслиманима", истакао је Дачић.
Говорећи о 11. јулу, када се обележава годишњица злочина у Сребреници, Дачић је рекао да се тај датум користи као историјска реминисценција која треба да постане синоним за догађаје на простору бивше Југославије.
"Желе да промене историју и да цела историја буде историја страдања Бошњака и муслимана", рекао је Дачић.
Додао је да нико није споменуо ни једну српску жртву и упитао зар не би било нормално да сви кажемо "ајмо да учинимо да се више не понове злочини ни према једном народу".
"Да дођемо у Поточаре, Братунац и друга места страдања Срба. И Србија је на то била спремна", навео Дачић.
Рекао је да је идеја иза свих оптужби да се изазове што више сукоба у региону, "како би управљачи ситуацијом били представници међународне заједнице".
"То су лутке, марионете којима неко управља са стране", рекао је Дачић.
Осврнуо се и на излагање председника Вучића и рекао да је он објаснио тај систем чији је циљ - крај Србије.
"Када облате Србију, то је највећи корак ка ликвидацији тог ентитета, економско, медијско и политичко слабљење, као и прижељкивање сукоба", закључио је Дачић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
СРБИЈА
Вучић по тачкама објаснио на који начин желе да униште Србију
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала