Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић: Бећировић да остави Босну на миру, његов план за рушење Дејтона неће успети

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарко Ђурић
Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Марко Ђурић саопштио је да данашњи "етнонационалистички трактат Дениса Бећировића" само потврђује тезе о постојању плана да се по сваку цену дестабилизује регион и истакао да Бећировић треба да остави Босну и Херцеговину на миру и у миру.
Ђурић је поручио да Бећировићев план за дестабилизацију "нашег пријатељског суседа" и за рушење Дејтона неће успети.
Он је навео да је Бећировић на помирљив тон председника Србије Александра Вучића одговорио салвом личних увреда и неистина, пуних мржње, на рачун Србије.
"Председник Вучић данас је разобличио и раскринкао мотиве оних који воде специјалне пропагандне операције против Србије и побуде оних политичара који желе слабљење и маргинализацију Србије као регионалног фактора", истиче се у саопштењу.
Ђурић сматра да је Бећировић у паници зато што је раскринкан и "зато што је свестан да већ јако дуго знамо какве су му праве намере".
Додаје да Бећировића не боле ни бошњачке жртве, нити било чије жртве и патње, већ да "жели да обнављањем сукоба на Балкану искористи садашњу нестабилност у свету како би наудио Србији и српском народу".
"Немајући никакву одговорност према индивидуалним судбинама и људским животима, како бошњачког, тако и друга два конститутивна народа у Босни и Херцеговини, Бећировић жели нове сукобе и нова страдања, али нико неће упасти у замке које поставља", истиче Ђурић.
Додаје да је за Бећировића Сребреница правна чињеница, али не и људска трагедија, јер "он је човек који не оплакује већ злоупотребљава жртве, а оно што Бећировић назива правном чињеницом, није правна чињеница за већи део човечанства, и то је недавно изјашњавање у Генералној скупштини УН јасно показало".
Ђурић наглашава да Бећировић треба да остави Србију на миру, јер овде "ни њему ни његовим екстремистичким истомишљеницима нико не мисли зло, али пре свега треба да остави Босну и Херцеговину на миру, или је боље рећи у миру, јер нико осим њега и групе неодговорних политичара из Сарајева не прети тој земљи".
"Циничан закључак данашње ратнохушкачке изјаве Дениса Бећировића да Србија и Босна и Херцеговина треба да граде добре односе јесте врхунац лицемерја, јер управо су он и идеологија мржње коју заступа главне препреке добрим и складним односима двеју држава", истиче се у саопштењу.
Ђурић додаје да специјалне паралелне везе које Србија има са Републиком Српском нису у супротности са Дејтонским споразумом,нити Уставом Босне и Херцеговине, као и да од њих корист има или може да има читава Босна и Херцеговина, јер економски развој Републике Српске доприноси и укупним економским резултатима Босне и Херцеговине.
Наводи да се од Бећировића, као човека чији је политички кредо "да комшији цркне крава", не може очекивати разумевање за елементарну економску логику, нити за било какву логику, јер мржња блокира његову моћ расуђивања.
"Измаштани великосрпски пројекат је постао Бећировићев политички рефрен, јер он својим гласачима не може да понуди ништа друго осим мржње и страхова, али и он и његова политика су један велики и давно превазиђени анахронизам, баук из мрачне прошлости, и надамо се да ће разум превагнути и да ће носиоци таквих политичких тенденција бити скрајнути и пензионисани", додаје Ђурић.
Додаје да Бећировићеву мржњу према Србији потврђује и његово "најблаже речено неумесно поређење ентитета Босне и Херцеговине и Војводине, као аутономне покрајине Србије".
"Он не схвата, или се прави да не схвата, да Србија није настала мировним споразумом, а да Босна и Херцеговина јесте, и да је управо Дејтонски споразум дефинисао како та држава треба да функционише и утемељио Републику Српску као енитет српског народа", додаје Ђурић.
Додао је да Србија неће бити нема поводом бедних покушаја да буде понижена и гажена, као и да неће изаћи у сусрет Бећировићу тако што ће постати саучесник у његовим настојањима да дестабилизује регион.
"Србија ће својом одговорношћу и уздржаношћу наставити да ради у интересу својих грађана, које год националности они били, да гради и да се развија, на сопствену корист, али и на корист читавог региона", додаје Ђурић.
Истакао је да се нада да ће у Сарајеву на власт у будућности доћи нека одговорнија политичка елита, са којом ћемо моћи да сарађујемо у обостраном интересу, а да ће Бећировић и сви други који од Срба и Хрвата у Босни и Херцеговини настоје да направе мањину и грађане другог реда бити политички кажњени због неодговорности и идеологије мржње.
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић данас је, након Вучићевог обраћања нацији у саопштењу навео да је "време да председник Србије остави државу Босну и Херцеговину на миру".
Бећировић је, како је наведено из његовог кабинета, тиме реаговао на "најновије нападе и неутемељене изјаве председника Републике Србије Александра Вучића".
Вучић је у обраћању рекао да Србија неће да наседа на провокације које долазе из БиХ, нити да ратује са Бошњацима.
"Ја вам сад отворено кажем - ми нећемо да ратујемо против вас. Можете да радите шта хоћете, можете да измишљате, можете да провоцирате колико хоћете, а ми нећемо да ратујемо против вас. Ми нећемо да ратујемо против Бошњака. И то је моја порука и Бошњацима у Србији и Бошњацима у Босни и Херцеговини", нагласио је Вучић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
СРБИЈА
Вучић по тачкама објаснио на који начин желе да униште Србију
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала