- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО се узалуд припрема за рат – никоме није суђено да победи Русију

© Sputnik / Евгений БиятовМосква
Москва  - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Самит Северноатлантског савеза у Вашингтону показао је да чланице блока прате ток конфронтације и припремају се за рат, упозорио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов. Међутим, никоме није суђено да победи Русију, поручио је он.
„Самит у Вашингтону је показао да је НАТО неповратно кренуо путем конфронтације и материјалне припреме за рат. САД и њихови сателити мобилишу максималне ресурсе за очување своје хегемоније у колапсу. Сви они који одбијају да се повинују диктату и вољи Запада проглашавају се непријатељима. Русија је поново идентификована као примарна претња. Потврђена је политика НАТО-а усмерена на одбијање озбиљних преговора са нашом земљом. Сједињене Америчке Државе не желе да траже компромисе и захтевају да се покорно сложимо са кретањем ратне машинерије Алијансе на Исток“, констатовао је Антонов.
Амбасадор је нагласио да Европа није довољна за НАТО – интереси Алијансе се, како је рекао, проширују изван евроатлантског региона, пре свега на Азију.
Државе 'златне милијарде' желе да их држе у потлаченом положају и малтретирају све регионе света. Зарад наметања неоколонијалних поретка, НАТО заправо проглашава право на употребу силе било где на планети, било под изговором извоза демократије, заштите људских права или борбе против тероризма“, упозорио је амбасадор.
Руски дипломата је такође рекао да САД и њихови савезници желе да преузму улогу „светског полицајца”, захтевајући да се сви придржавају правила која су измишљена у Вашингтону „и другим престоницама НАТО-а”.
„Истичемо да је резултат 'хуманитарних' интервенција овог наводно одбрамбеног блока познат – разарање држава, ратни злочини, разуларени екстремизам и масовна погибија цивила. Без сумње може да се тврди да је политика неоколонијализма туђа већини држава. Задатак свих разумних и мирољубивих земаља је да се боре за мултиполарност засновану на међународном праву, принципу једнаке и недељиве безбедности“, констатовао је он.
Дипломата је додао да су разумна размишљања о дипломатском регулисању ситуације у Украјини на самиту НАТО-а у Вашингтону заглушена русофобичном реториком.

„Мир у Украјини се посматра кроз призму стратешког пораза Русије. Наша земља је представљена скоро као ђаво из пакла. Време је да престанемо да градимо илузорне 'замкове' и схватимо да је Руска Федерација била, јесте и биће. Никоме није суђено да нас победи. Неке трезвене мисли на самиту у корист политичког и дипломатског решавања украјинског сукоба биле су угушене русофобном реториком. 'Јастребови' не желе да слушају или да чују иког осим себе, а очигледно нису ни у стању“, нагласио је Антонов.

Према његовим речима, одлука НАТО-а да додатно пумпа кијевски режим оружјем против Русије и да распореди америчке системе дугог домета у Европи наглашава оправдање за покретање специјалне војне операције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала