- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Нема боље рекламе од ћерања! Матија Бећковић о забрани Спутњика у Црној Гори

© Sputnik / Лола ЂорђевићАкадемик Матија Бећковић
Академик Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Када је својевремено пуштена реч да су неке књиге Матије Бећковића забрањене, људи су почели да их ручно преписују и продају „испод жита“. Забрану Спутњика у Црној Гори, Бећковић, кога су и самог физички „забрањивали“ на тамошњој граници, тумачи као најбољу могућу рекламу. Свакога ће, каже, занимати да прочита шта је то што је завредело забрану.
Гостујући у Спутњиковој Орбити културе, песник Матија Бећковић осврнуо се на забрану коју је Влада у Подгорици донела по питању рада свих руских медија у Црној Гори.
Највећи живи српски песник истиче да су идејни творци те „генијалне“ замисли, на своју жалост и грешком, нашли најбољи могући начин да свим заинтересованим препоруче и Спутњик и њега самог, будући да је наш „колега“ по забрани.
Спутњику је забрањен рад, а Спутњиковом честом и драгом госту, Матији Бећковићу, својевремено је био забрањен чак и физички улазак у Црну Гору.

Један од великих доприноса мојој поезији била је та фама коју је неко својевремено створио рекавши да је једна од мојих књига забрањена. Срео сам у Паризу човека који је „испод жита“ набавио руком исписану моју књигу. Ја сам је од њега откупио и дао му исту књигу, само иштампану, а тај човек ми је објаснио да је моја књига била забрањена. У суштини, то је била најбоља препорука и најважнија ствар која је могла да се каже о мом или било ком другом, па и Вашем делу. Забранити нешто значи да забрањено има истински и прави разлог стварања и да је гоњено као што је гоњено и све остало што је свето и важно. Према томе, хвала им што су то урадили. Не знам ко се тога сетио, али препоручио ме на најбољи начин, рекао је Бећковић.

Када га сретне неко, а дешавало се и то, па га упита „ћерају ли те још“, Бећковић то сматра најбољим признањем и доказом о битности свог дела. Уколико га још ћерају, каже он, значи да имају добар разлог за то. Против тога се не треба бранити, нити због тога бринути, закључио је Матија Бећковић за Спутњик.
Скуп подршке Русији у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
РЕГИОН
Порука читаоцима Спутњика у Црној Гори: Ако нас укину, читајте нас на Телеграму
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала