- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пронађена украдена скулптура из aтељеа на Старом сајмишту, осумњичени признао кривицу

© Sputnik / Лола ЂорђевићВиши суд у Београду
Виши суд у Београду  - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Осумњичени за крађу скулптуре „Делфин“ сликара Милорада Ступовског, чија се вредност процењује на око 45.000 евра признао је на саслушању у Трећем основном јавном тужилаштву у Београду извршење кривичног дела.
У саопштењу тог суда се наводи да је В. М. (59) саслушан под сумњом да је починио кривично дело тешка крађа.
Како се додаје, окривљеном се ставља на терет да је почетком јула, заједно са својим другом, из aтељеа на Старом сајмишту који се налази у просторијама које су у власништву Града Београда украо наведено уметничко дело димензија 170x120x80 и тежине око 300 килограма, које је направљено од метала, дрвета и гипса.
Окривљени, по професији сакупљач уметничких предмета, у потпуности је признао извршење кривичног дела изјавивши да зна да скулптура стоји у атељеу већ 35 година, али да је сазнао да ће зграда у којој се скулптура налази бити срушена, па је у страху да ће и скулптура бити уништена узео то уметничко дело у намери да га рестаурира и изложи у свом атељеу.
Предметна скуплтура је пронађена у атељеу окривљеног, одузета уз потврду о одузетим предметима, а потом и враћена оштећеном, вајару М. С..
Јавни тужилац је наложио да криминалистички техничари фотографишу скулптуру, након чега ће донети наредбу за комисионо вештачење у циљу утврђивања њене вредности, испитати оштећеног и сведока, након чега ће јавни тужилац донети одлуку на основу закона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала