Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Градоначелница Ужица о братимљењу са градом Асуаном: Имамо много тога да понудимо Египћанима

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆ Јелена Раковић Радивојевић
 Јелена Раковић Радивојевић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
Градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић изјавила је да ће данас потписани Споразум о братимљењу Ужица и египатског града Асуана допринети не само развоју сарадње на пољу културе, јер је Ужице овогодишња престоница културе, већ и економије, туризма и спорта.
"Споразум се односи на економску сферу, на сферу културе, туризма и развоја спорта између наша два града. У протеклих неколико месеци били смо у контакту са челницима Асуана и договорили смо њихову посету већ у октобру јер ове године Ужице је престоница културе Србије", рекла је Раковић Радивојевић за Танјуг која као део делегације на челу са председником Србије барави у званичној посети Египту.
Додала је да ће по доласку представника Асуана у Ужице прецизирати и све наредне кораке у сарадњи.
"Важно је да смо тим споразумом направили пре свега заједништво и пријатељство између наша два народа, а на нама је самима да даље спроведемо све што је обухваћено споразумом", рекла је она.
Када је реч о везама и сарадњи на пољу туризма, она подсећа да је Ужице град који може да се похвали мноштвом туристичких локалитета и наглашава да ће сарадњу са Асуаном искористити да Египћане упознају и са старим градом, средњовековном тврђавом из 14. века из доба Николе Алтомановића.
"Ту је хидроцентрала под градом, прва направљена у Европи, а друга у свету по Теслиним принципима наизменичне струје. Наравно, ту је и Потпећка пећина и наша позната Злакуска керамика. Ту су још низ локалитета као Неолитско насеље, парк на Отвореном из доба Неолита", рекла је Раковић Радивојевић и нагласила да имају много тога да понуде Египћанима и становницима, сада братског Асуана.
Подсетила је и на бројне изложбе у оквиру пројекта Ужице престоница културе.
Поред свега ту су и како каже и добро позната српска села.
Мокра гора проглашена је 2021. за најбоље туристичко село на свету, па ево прилике, и да у сфери туризма развијемо исто добре односе, казала је Раковић Радивојевић.
Председник Србије Александар Вучић у посети Египту - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
СРБИЈА
Србија и Египат договорили сарадњу на војном нивоу и како да се повећа трговинска размена
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала