- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова гадост са Запада: Овакве поруке нису за високе функције већ за специјализоване установе

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
То што Жозеп Борељ верује да људе из Африке треба „репрограмирати“ није изненађујуће. Не би био проблем да имате људе који су застранили, који су удаљени од стварности, али проблем је што то нису некакви уметници или пацијенти под надзором специјалних установа, већ људи који доносе одлуке и од којих зависи шта ће бити у будућности.
Овако професор Факултета политичких наука у Београду Часлав Копривица гледа на најновији расистички и империјалистички испад лидера западног света.
Шеф европске дипломатије Жозеф Борељ у току говора на Јавном форуму НАТО изјавио је да не може да схвати „шта се десило са главама Африканаца“, апелујући на Запад да „репрограмира те људе“, пошто подржавају Русију и Путина.
Поред тога што је оценио да ће војска будућности морати да делује не на бојном пољу, већ у информационом и сајбер простору, бавећи се „репрограмирањем људи“, он је такође најавио да Европска унија мора да удвостручи број својих војника високог степена борбене готовости.
Такви неопрезни говори, сматра Копривица, говоре само о менталитету западњачке елите која губи компас и даје компромитујуће изјаве које одају чињеницу да они суштински нису променили свој начин размишљања.
Ту није реч само о Африци. Неко може претпоставити да је у питању чист расизам, али на крају крајева и Срби су изложени истом том програму репрограмирања начина размишљања, јер се улажу велики новац и напор преко медија и невладиних организација да се промени наш начин размишљања. Ово се не односи само на перцепцију Русије, већ уопште на перцепцију сопствене историје, рекао је Копривица за Спутњик.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаСамит ,,Русија-Африка" у Санкт Петербургу
Самит Русија-Африка у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Самит ,,Русија-Африка" у Санкт Петербургу

Све даљи од реалности

Оно што је већи проблем у, најблаже речено, спорној Борељовој изјави јесте тражење повећања трупа које ће бити спремне за рат. То, сматра Копривица, значи да је обновљена атмосфера која је владала Европом у доба нацизма. Украјина се међу челницима Запада перципира као кључни догађај и тест из кога се види некакав наводни руски агресивни, неразумни, необјашњиви империјализам на који, „наравно“, треба одговорити.
Једна врста ирационалног начина закључивања се ендемски запатила код западњачке врхушке и индикативно је да они све више губе контакт са реалношћу. Уместо онога што се реално дешава, не само на подручју некадашње Украјине, већ и у целом свету, они претпостављају живљење у некаквим својим имагинарним световима који су све даљи и даљи од реалности.
© Sputnik / Andrey Stenin / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније са именима украјинских градова као знак подршке уласка Украјине у ЕУ
EU flags with the names of Ukrainian cities on it supporting integration of Ukraine with the EU - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Заставе Европске уније са именима украјинских градова као знак подршке уласка Украјине у ЕУ
Највећи проблем јесте у томе што је план Американаца и Британаца да, када Украјина буде „потрошена“, односно када више не буде могла да води рат против Русије, они ће да нађу некога ко ће уместо Украјинаца наставити рат. Нису ту само више у питању најагресивније земље источне Европе, као што су Пољска или Балтичке земље, већ постоји амбиција да се као и 1941. године читава Европа построји против Русије, сматра наш саговорник.
Треба подсетити да је тада Шпанија и ратовала против Русије и без обзира на то што то више није иста Шпанија, неки континуитети постоје. Исто тако постоји и континуитет немачке русофобије и србофобије, где се они ни данас нису одрекли начина размишљања који су тамо били веома раширени и „нормални“ у доба нацизма, закључио је Копривица.

Криза живаца

Политиколог Александар Павић подсећа да је Борељ већ имао сличне расистичке испаде када је Европску унију представио као велику башту, изван које се налазе дивљаци из џунгле. Он и ову најновију империјалистичку гадост тумачи кроз слабост Запада која полако прераста у лудило.
Има она античка девиза „Кога богови хоће да униште, униште му разум“. То се Западу десило, али поред тога мислим да су изгубили и живце. Човек који је самоуверен и хладнокрван овакве ствари никад не говори. Није ту само реч о непажњи и ароганцији, већ и о нервози. Скелети излазе из ормара, оно што не желе да кажу, то и изговоре, или једноставно више нису ни свесни онога што говоре.
Павић верује да је западно уверење такво да ко год не размишља као они, мора да нестане. Запад је неспособан да се стави у позицију другог и или ће да буде по њиховом, или боље да свет не постоји. Тако су нас, каже, и довели до ивице нуклеарног амбиса.
Наш саговорник истиче да Западом влада не само огромно лицемерје, већ и небулоза. Када челници Запада говоре о повећању броја војника, а у исто време упорно убеђују како себе тако и друге да је Европска унија највећи мировни пројекат у историји, они не виде ништа спорно у томе. Павића ово подсећа на Орвела и његову идеју „двомисли“, где се две супротстављене мисли истовремено могу држати у глави, не схватајући да су потпуно контрадикторне.
Цео свет је, нажалост, талац ове декадентне и психопатске елите са Запада. У исто време можемо да се смејемо на ово што је један од њих рекао о репрограмирању људи, али то је у исто време и јако опасно, јер је очигледно да би они то и урадили уколико буду у стању и уколико им се укаже могућност, закључио је Павић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала