- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шведска затворила истрагу о „Северним токовима“; Москва: Међународна завера

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
Шведски истражитељи нису успели да утврде ко је одговоран за диверзију на руским гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ и затворили су случај, рекао је шведски премијер Улф Кристерсон за британски магазин „Тајм“. У Москви истичу да се ради о међународној завери с циљем да се сакрије злочин.
„Спровели смо званичну истрагу јер се то догодило у шведској економској зони а не на њеној територији. Истрага је спроведена на традиционални начин и истражитељи су закључили да не могу никога да оптуже. Нису имали случај, тако да је он затворен“, рекао је премијер.
Шведски тужилац Матс Јунгквист је у фебруару рекао да се прекида истрага о експлозијама на гасоводима и додао да то не потпада под шведску јурисдикцију, а да је материјале тужилаштво предало Немачкој.
Тада је секретар руског Савета безбедности Јуриј Коков рекао да је одлука Стокхолма очекивана јер је њихов циљ од старта био да да се сакрију реалне околности и истински налогодавци овог терористичког напада без преседана.

Москва: Међународна завера

Представница руског МИП Марија Захарова прокоментарисала је, поводом ове одлуке, да се ради о међународној завери.
„Ради се о међународној завери с циљем да се сакрије тежак злочин – терористички напад. И Стокхолм има одређену улогу у томе“, рекла је она, подсетивши да се напад десио у шведској економској зони.
Према њеним речима, узрок „правне апатије“ је у томе што главну корист од терористичког напада има администрација америчког председника Џозефа Бајдена, а којој Шведска нема ни воље ни права да се супротстави.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији. Ове три државе су тада објавиле да ће спровести националне истраге о диверзији, али су одбиле да и Русија учествује.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је касније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа тврде да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала