- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је све у Америци био мета атентата

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаКип слободе
Кип слободе - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Бивши председник и кандидат Републиканске странке за 47. председника САД, Доналд Трамп, преживео је атентат на предизборном скупу у градићу Батлер у Пенсилванији и избегао судбину својих претходника, америчких председника који нису били те среће - Абрахама Линколна, Џејмса Гарфилда, Вилијама Мекинлија и Џона Кенедија.
Након што су се током Трамповог говора на митингу у Батлеру из масе чули пуцњи из ватреног оружја, припадници Тајне службе евакуисали су бившег председника, а Трамп, којем су се око ува и на лицу видели трагови крви, пребачен је у болницу. Нападач је убијен, а Федерални истражни биро идентификовао је 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као "субјекта умешаног" у покушај Трамповог убиства.
Напад на Трампа последњи је у дугачком низу атентата на високе америчке званичнике - председнике, бивше председнике, сенаторе, конгресмене и гувернере.
Насловне стране америчке штампе после атентата на Трампа - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
СВЕТ
Бајден разговарао с Трампом, у кући и аутомобилу атентатора нађен материјал за прављење бомби

Барак Обама

Барак Обама био је мета више безбедносних инцидената, а остаће упамћен онај 11. новембра 2011. године, када је Оскар Рамиро Ортега-Ернандез пуцао на Белу кућу из свог аутомобила. Најмање седам метака погодило је зграду. Обама у тренутку напада није био у Белој кући, а нападач је ухапшен пет дана касније и оптужен за покушај убиства. На 25 година затвора осуђен је 2014. године.

Роналд Реган

Без инцидената није прошао ни мандат Роналда Регана који је тешко рањен 1981. године, након што је напустио догађај у хотелу Хилтон у Вашингтону. На њега је пуцао Џон Хинкли млађи, а Реган је у болници провео 12 дана. Хинкли је пуштен на слободу 2022. године.
CC0 / Unsplash/Library of Congress / Роналд Реган
Роналд Реган - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Роналд Реган

Џералд Форд

Џералд Форд био је 38 председник САД и мета два одвојена покушаја убиства у Калифорнији у септембру 1975. године. У оба покушаја нападачи су биле жене, а напади су уследили у размаку од свега 17 дана. Форд је прошао без повреда.

Џорџ Волас

Док је водио кампању за председничку номинацију демократа Џорџ Волас упуцан је четири пута у тржном центру у Лорелу, у Мериленду. Доживотно је паралисан у нападу 1972.

Роберт Кенеди

Роберт „Боби“ Кенеди, рођени брат председника Џона Ф. Кенедија, убијен је 6. јуна 1968. године у хотелу Амбасадор у Лос Анђелесу, два месеца након убиства Мартина Лутера Кинга млађег.У тренутку атентата Кенеди је водио кампању за демократску председничку номинацију. Нападач, Сирхан Бишара Сирхан, осуђен је на доживотну казну затвора коју служи и данас.
© AP PhotoРоберт Кенеди
Роберт Кенеди - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Роберт Кенеди

Џон Фицџералд Кенеди

Џон Фицџералд „Џек“ Кенеди је био 35. председник Сједињених Америчких Држава, од 1961. до 1963. године као члан Демократске странке. Кенеди је био најмлађи председник и први римокатолик на том месту. Атентат који је на њега у Даласу извршио Ли Харви Освалд 22. новембра 1963. године, често се сматра кључним моментом америчке историје 1960-их.
© AP PhotoЏон Ф. Кенеди
Џон Ф. Кенеди - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Џон Ф. Кенеди
Воренова комисија, која је истраживала убиство, утврдила је 1964. године да је Освалд, бивши маринац који је живео у Совјетском Савезу, деловао самостално.

Френклин Рузвелт

Тада новоизабрани председник Френклин Рузвелт био је 1933. мета покушаја убиства у Мајамију, на Флориди. Није повређен, али је у нападу убијен градоначелник Чикага Антон Цермак.
© AP PhotoФренклин Рузвелт
Френклин Рузвелт - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Френклин Рузвелт

Теодор Рузвелт

Током трке за Белу кућу, 1912. године, рањен је бивши председник Теодор Рузвелт. На њега је у Милвокију, у Висконсину пуцао Џон Шранк. Метакје остао заглавњен у Рузвелтовим грудима до краја живота, а успорио га је савијени говор на 50 страна и челична кутија за наочара у џепу кошуље. Упркос томе што је упуцан, Рузвелт је одлучио да одржи планирани говор.
CC0 / Unsplash/Library of Congress / Теодор Рузвелт
Теодор Рузвелт  - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Теодор Рузвелт

Вилијам Мекинли

Вилијам Мекинли био је 25. председник САД и трећи који је убијен, свега шест месеци од почетка другог председничког мандата. На њега је пуцао анархиста Лион Чолгос 6. септембра 1901.године у Бафалу, у Њујорку. Мекинли је упуцан у стомак са два метка, а преминуо је 12 дана након напада.

Џејмс Гарфилд

Републиканац Џејмс Абрам Гарфилд, 20. председник Сједињених Држава, упуцан је на железничкој станици Балтимор и Потомак у Вашингтону, 2. јула 1881. Умро је у Елберону, Њу Џерси, два и по месеца касније, 19. септембра. Пуцњава се догодила мање од четири месеца након почетка његовог председничког мандата. Чарлс Гуто је осуђен за Гарфилдово убиство и погубљен вешањем годину дана након пуцњаве.
CC0 / Unsplash/Library of Congress / Абрахам Линколн

Абрахам Линколн
 - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Абрахам Линколн

Абрахам Линколн

Абрахама Линколна, 16. америчког председника, убио је 14. априла 1865. Џон Вилкис Бут, познати глумац и симпатизер Конфедерације, док је тадашњи председник гледао представу "Наш амерички рођак" у Фордовом позоришту у Вашингтону.
Бутов напад, само неколико дана након предаје снага Конфедерације у Грађанском рату, био је део веће завере која је обухватала и покушаје да се убију потпредседник Ендрју Џонсон и државни секретар Вилијам Сиворд.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала