- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта доносе промене у Спајићевом кабинету

© Фото : Уступљено Спутику/ Влада Црне Горе/ SasaMaticПремијер Црне Горе Милојко Спајић
Премијер Црне Горе Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Што пре буде извршена реконструкција Владе са српским странкама то ће бити боље за све у Црној Гори, а највише за председника Владе Милојка Спајића и његову Владу у целини јер би реконструкцијом та Влада ојачала, каже за Спутњик политиколог др Владимир Павићевић.
Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да ће реконструкција Владе Црне Горе бити 20. јула и да ће тада у њу ући потпредседник и министри из редова Коалиције „За будућност Црне Горе“, коју чине Нова српска демократија и Демократска народна партија.
Мандић је најавио да ће Новој српској демократији чији је лидер у Влади припасти Министарство просвете, ресори просторног планирања и туризма, док ће Демократској народној партији Милана Кнежевића припасти место потпредседника и министра саобраћаја.
„Потписали смо коалициони уговор који предвиђа реконструкцију владе. Направили смо договор који није био логичан када је потписан јер други по снази политички субјекат није добио прилику да буде у власти“, рекао је Мандић.

Реконструкција добра и за грађане Црне Горе

Павићевић подсећа да је реконструкција договорена приликом формирања ове Владе Црне Горе и само је остало питање у ком моменту ће се и десити.
„Влада би реконструкцијом учврстила своје позиције и на дужи рок отклонила било какве дилеме око тога да ли је могуће рачунати на неке ванредне изборе и колико ће трајати ова Влада. Дакле, реконструкцијом се стабилизује ова Влада и елиминише било каква прича о ванредним парламентарним изборима. Са становишта интереса конститутиената те Владе и највећег броја грађана Црне Горе, то је добра ствар.“

Ојачати Владу Бошњачком странком

Коментаришући Мандићеву изјаву да би било добро да се Влада прошири и на Бошњачку странку, Павићевић каже да је по свему што се види као део политичких процеса у Црној Гори, јасно да и Бошњачка странка жели да уђе у Спајићев кабинет.
„Ја мислим да о томе треба да се размисли, односно да Спајић размисли и, зашто да не, да уколико се постигне договор, та Влада буде оснажена подршком посланика још једне политичке формације. Мислим да је то такође интерес и свих конститутиената који су сада у Влади, и интерес и Бошњачке странке, а мислим да је то и доминантни интерес грађана у Црној Гори, тако да ако се направи договор око конкретних питања везаних за реконструкцију а која подразумевају и учествовање Бошњачке странке, мислим да је у реду да се обави реконструкција и у том делу.“

После пада Мила Црна Гора је стабилна

На питање да ли би улазак српских и бошњачких партија у Владу допринео смањењу међунационалних тензија, Павићевић одговара да су дубинска подељеност и националне тензије у Црној Гори биле најизраженије кад је Мило Ђукановић био на врхунцу своје моћи.
„Од 30. августа 2020. ми ипак имамо стабилизацију прилика. Једина политичка опција која покушава да екстремизује политичку сцену то је Милов ДПС и њима то не иде. Значи, не успевају у том једном поквареном науму. Неко ко би рекао да су данас националне тензије изражене тај онда не зна шта је било пре 30. августа 2020. године. И кад бисмо упоредили ово што сада имамо са оним што је било кад је Мило био на врхунцу, ми данас можемо слободно да кажемо да сведочимо у овом моменту стабилизацији политичких прилика у Црној Гори и премошћавању дубинских подела. То премошћавање још увек није доведено до краја, нисмо баш презадовољни, али у односу на све што је било пре 30. августа, сада је ситуација изванредна“, закључио је Павићевић.
Погледајте и:
Милан Кнежевић и Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
РЕГИОН
Кнежевић суспендовао подршку Спајићу, судбина Владе у Мандићевим рукама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала