- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Влада Израела изгласала продужење обавезног војног рока за мушкарце

© AFP 2023 / JACK GUEZИзраелска војска
Израелска војска - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Израелска влада изгласала је продужење обавезног служења војног рока за мушке припаднике Израелских одбрамбених снага на три године након што је тај потез обустављен због спора између министра одбране Јоава Галанта и министра финансија Безалела Смотрича.
Према владиној одлуци, у наредних пет година, војници ће служити 36 месеци, што значи да ће ова наредба ефективно покривати период од осам година, пренео је Тајмс оф Израел.
Такође ће се примењивати на војнике који тренутно служе, као и на жене које служе на позицијама које од њих захтевају да потпишу да ће њихов период службе бити једнак оном код мушкараца на истим позицијама.
По истеку периода продужења, служење војске ће се вратити на садашњи рок од 32 месеца.
Према извештајима израелских медија, Тужилаштво је обавестило министре да законитост мере зависи од тога како се она уклапа у шире напоре да се ангажују ултраортодоксни Израелци и изједначи терет војне службе између различитих сектора друштва.
Иако тренутна војна реалност чини овај потез неопходним, он мора бити пропраћен доношењем нацрта службе за ултраортодоксне Израелце "како бисмо осигурали да за неколико година поново можемо да скратимо службу и праведније је дистрибуирамо", написао је на Иксу бивши ратни министар у израелском кабинету Бени Ганц.
"Од онога ко има храбрости да пошаље војнике у битку, такође, треба очекивати да има храбрости да угрози своју коалицију зарад безбедности Израела", истакао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала