- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Једно је сигурно – историја ће бити исписана

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZНавијачи Енглеске и Шпаније
Навијачи Енглеске и Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Фудбалери Шпаније и Енглеске вечерас од 21 час у Берлину играју историјско финале Европског првенства после којег ће или "црвена фурија" постати најтрофејнија селекција "старог континента" са четири пехара или ће "Горди Албион" први пут постати најбољи у Европи.
Шпанија је била првак Европе 1964, 2008. и 2012. године, а Енглеска је пре три године поражена у финалу ЕП код куће од Италије на пенале.
Било је то Енглезима прво финале континенталног шампионата, а навијачи се надају да ће се вечерас "фудбал вратити кући" у складу са њиховом навијачком песмом и да ће бити освојен први велики пехар после 1966. и Светског првенства на њиховом терену.
Кад је у питању Шпанија, уз три освојена пехара, има и један пораз у финалу, 1984. године од Француске. Уколико победи вечерас, Шпанија ће на вечној листи иза себе оставити Немачку, која има три континенталне круне (1972, 1980. и 1996).
Традиција је на страни Енглеске која има 14 победа у 27 одиграних мечева. Шпанија је победила 10 пута, а три пута је било нерешено. У последњем такмичарском мечу две селекције Енглеска је октобра 2018. године као гост победила 3:2 у Лиги нација. Ниједан од стрелаца голова на том мечу неће бити на терену вечерас. Два гола за Енглеску тад је дао Рахим Стерлинг, а један Маркус Рашфорд. Стрелци за Шпанију били су Пако Алкасер и Серхио Рамос.
У стартној постави Шпаније од садашњег тима били су Алваро Мората и Родри. Код Енглеза су из садашњег тима стартери били само голман Џордан Пикфорд и капитен Хари Кејн.
Последњи пут на Европском првенству играли су 1996. године кад је Енглеска као домаћин у четвртфиналу победила 4:2 после пенала (0:0). У стартној постави Енглеске тад је био садашњи селектор Герет Саутгејт.
Шпанија је без сумње селекција која је највише показала на Европском првенству. Једина је окончала групну фазу са максималним учинком, а у нокаут фази је редом рушила Грузију, Немачку (после продужетка) и Француску.
Селектор Шпаније Луис де ла Фуенте је на дебију на великим такмичењима показао да се ризик подмлађивања и реновирања екипе исплатио упркос чињеници да је био под салвом критика после срамотног пораза од Шкотске (0:2) у другом колу квалификација за ЕУРО.
Није се Де ла Фуенте либио да прецрта неколико играча који су дуги низ година били у тиму и да у стартну поставу гура од јуче 17-годишњака Ламина Јамала који је заједно са Фабијаном Руизом и Родријем без сумње најзаслужнији што ће "фурија" вечерас играти меч за пехар.
Офанзивац Барселоне је постао и најмлађи учесник и најмлађи стрелац у историји ЕП и један је од кандидата да буде проглашен за најбољег играча турнира уколико Шпанија освоји титулу.
Енглеска је стигла до финала иако је од почетка турнира играла прилично лоше и неубедљиво. На старту је минимално савладала Србију, затим је везала два ремија против Данске и Словеније, а у осмини финала се спасила испадања од Словачке спектакуларним голом "маказицама" Џуда Белингема у 90+5. минуту.
Затим је Швајцарце елиминисала бољим извођењем пенала, а у полуфиналу је победила Холандију голом резервисте Олија Воткинса у 90. минуту.
Саутгејту је, за разлику од колеге са клупе Шпаније Де ла Фуентеа, ово четврто узастопно велико такмичење на ком води "Горди Албион". На Светском првенству у Русији је стигао до полуфинала у ком је после продужетака елиминисан од Хрватске, на ЕП је поражен у финалу после пенала од Италије, а на СП у Катару је елиминисан од Француске у четвртфиналу поразом 1:2, кад капитен Хари Кејн није искористио пенал за изједначење у 82. минуту.
Финални меч судиће француски арбитар Франсоа Летексије.
Помоћници уз аут линију биће му земљаци Сирил Муњије и Мехди Рахмуни. Четврти судија биће Пољак Шимон Марчињак, док ће у ВАР соби бити Француз Жером Брисар.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СПОРТ
Да се зна ко је главни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала