Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Влада Србије: Уредбом предузете мере да се правни поредак за Јадар врати на раније стање

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗграда Владе Србије
Зграда Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Влада Србије је саопштила данас, после седнице, да донешењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак по питању пројекта "Јадар" вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном.
Влада подсећа да је одлуком Уставног суда утврђено да Уредба о престанку важења Уредбе о утврђивању подручја посебне намене за реализацију Пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита Јадар, коју је донела Влада Србије, није у сагласности са Уставом и законом.
"У циљу реализације одлуке Уставног суда, како би се обезбедила могућност даље примене Уредбе и како би се започети поступци окончали на уставан и законит начин, Влада доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном", саопштено је из владе.
Уставни суд Србије је 11. јула утврдио да Уредба Владе Србије о заустављању пројекта "Јадар" из 2022. године није у сагласности са Уставом и законом.
Овај суд је оценио да се из Уставом утврђене надлежности Владе и законских одредаба којима се уређује просторно планирање, не може закључити да Влада није била надлежна да донесе Уредбу о престанку важења Уредбе којом је био утврђен просторни план подручја посебне намене, али је утврдио да је Влада прекорачила границе своје надлежности тиме што је Уредба донета на начин који није у сагласности са чланом 3. Устава и одредбама Закона о Влади и Закона о процени утицаја на животну средину.
Уставни суд је додатно указао да се овом одлуком "не оживљава" претходно донета Уредба о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене из 2020. године, при чему се не задире ни у уставну надлежност, односно право и дужност Владе да утврђује и води политику и да, у складу са Уставом и законом, одлучи о даљој реализацији конкретног пројекта.
Влада је на седници 2022. године укинула Уредбу о Просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит "Јадар" од 13. фебруара 2020. године.
У Уредби је наведено да ће надлежни органи ставити ван снаге појединчне акте донете ради реализације уредбе која је везана за тај пројекат и обуставити све започете поступке на пројекту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала