- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Главна управа обавештајне агенције украјинског Министарства одбране у потпуности прилагођена ЦИА

© Sputnik / СтрингерЗграда украјинске владе
Зграда украјинске владе - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Структура и функционисање Главне управе обавештајне агенције украјинског Министарства одбране у потпуности су прилагођени задацима ЦИА, наводи се у извештају руске лабораторије „Интелиџенс експрес“.
Активности агенције усмерени су пре свега на Русију, савезнике и Донбас.
„Након присаједињења Крима Русији 2014. године ЦИА је драстично појачала сарадњу са украјинским специјалним службама у циљу њиховог јачања и реформисања. Али, као што је већ традиција, највећи део напора није био усмерен на Службу безбедности Украјине или Спољну обавештајну службу, већ на Главну управу обавештајне агенције Министарства одбране. У Вашингтону су од почетка формирања специјалних служби у независној Украјини проценили да ће бити много лакше реформисати и прилагодити компактну и младу структуру него незграпну наследницу КГБ, која је делимично очувала њене традиције и особље“, наводи се у извештају.
Главна управа обавештајне агенције Министарства одбране Украјине је 2015. године имала мање од 5.000 припадника, укључујући специјалце који су остали делимично под њеном контролом.
„У наредних неколико година Управа је у потпуности преоријентисана под руководством представника ЦИА у Кијеву“, напомиње се у извештају.
Штавише, ЦИА је платила и изградњу зграде у којој је смештена ова агенција у Кијеву.
Лабораторија „Интелиџенс експрес“основана је с циљем спровођења анализа и систематизације доступних информација које се односе на обавештајне службе разних држава света.
ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
РУСИЈА
Шпијунске игре: ЦИА користила Украјину за диверзије против Русије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала