- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шпијунске игре: ЦИА користила Украјину за диверзије против Русије

© AFP 2023 / SAUL LOEBЦИА
ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Чланак о тајним шпијунским објектима, објављен у америчком листу „Њујорк тајмс“, заправо је признање да је у последњих осам година ЦИА користила Украјину као полигон за шпијунажу, диверзије и субверзивне активности против Русије. То је такође и још једна потврда је покретање руске специјалне операције - оправдано.
Ако је раније било могуће оптуживати Русију и руског председника Владимира Путина за „агресију и инвазију“ на Украјину, сада су Американци потврдили да је почетак руске специјалне операције био неопходан, пошто у великом истраживачком чланку, под насловом „Шпијунске игре“, амерички лист детаљно открива како су САД уз подршку ЦИА у Украјини створиле најмање 12 тајних објеката уз руску границу ради извођења специјалних операција против Русије.
Москва је више пута указивала да појачане америчке и НАТО активности на украјинској територији и тежње Кијева да уђе у НАТО представљају претњу њеној националној безбедности, а као један од разлога за почетак војне операције у фебруару 2022. наведена је потреба да се осигура безбедност Русије, док су Кијев и Запад тврдили да су акције Москве неосноване и ничим изазване. Међутим, све што су западни политичари одбацивали као „теорије завере“ показало се као истина.
Коментаришући овај чланак стручњаци оцењују да „истина пробија баријере лажи које је изградио колективни Запад под вођством свог самопроглашеног лидера – Вашингтона“.
„Заиста, истрага коју су спровели новинари „Њујорк тајмса“ је запањујућа по свом обиму. По њиховим наводима интервјуисали су око 200 званичника, војних лица и агената како би систематизовали њихове изјаве и створили неку врсту укупне слике утицаја америчке Централне обавештајне агенције на Украјину у целости, као на државу и као полигон за специјалне операције. Зашто говорим о полигону? Зато што та открића која су објављена у том листу не остављају камен на камену када је реч о тврдњама да је Украјина наводно демократска, суверена држава, већ заправо разоткривају Кијев као слугу, чак бих рекао, крајње зависног играча, који ништа не може да уради ништа без одобрења Вашингтона. Штавише, не само Вашингтона, него Ленглија, седишта ЦИА“, каже руски експерт Алексеј Анпилогов.
Овим је дефинивно и потврђено да су украјинске обавештајне службе, које би требало да штите украјинске интересе, заправо продужена рука ЦИА, њен пројекат и извршилац задатака које пред њих ставља ЦИА, истиче Анпилогов.
„И, наравно, ова открића су врло јасно показала методе и начине рада ЦИА. То су апсолутно терористичке методе рада које немају никакве везе са акцијама обичних специјалних служби, које се углавном баве прикупљањем информација и тајним операцијама за стварање агената утицаја у структури непријатељских држава или држава противника. Украјина се практично отворено бави међународним тероризмом“, истиче Анпилогов.
© Sputnik / PixabayЗа протеклих осам година, САД су уз подршку ЦИА формирале 12 тајних објеката на територији Украјине код границе са Русијом, а Украјина је постала једна од најважнијих обавештајних база Вашингтона у борби против Москве, пише „Њујорк тајмс“,
Агент - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
За протеклих осам година, САД су уз подршку ЦИА формирале 12 тајних објеката на територији Украјине код границе са Русијом, а Украјина је постала једна од најважнијих обавештајних база Вашингтона у борби против Москве, пише „Њујорк тајмс“,

САД – спонзор међународног тероризма

Експерти објашњавају да је Украјина одувек посматрана као стратешки објекат, иако сама по себи нема стратешки значај за Сједињене Државе. На њу гледају као инстрмент за обуздавање и слабљење Русије. Због тога су Сједињене Државе биле заинтересоване да се инфилтрирају у Украјину, наруше тамошњу политичку структуру и искористе је против Москве.
"Њујорк тајмс" у свом чланку открива да је ЦИА након пуча на Мајдану, претворила Украјину у једну од својих главних база за шпијунирање Русије, мада Кремљ истиче да су ЦИА и друге америчке агенције почеле су да делују у Украјини много пре 2014. године, активно регрутујући људе и припремајући их за субверзивни рад против Русије.
Позивајући се на мноштво садашњих и бивших западних званичника амерички лист наводи да се у тим шпијунским базама, у близини руске границе, прикупљају све врсте информација о Русији и да се ту координирају напади дронова и мрежа агената који делују унутар Русије. Према писању листа, ЦИА и друге америчке обавештајне агенције су Украјини достављале информације о кретању руских трупа и ракетним нападима.
У чланку се наводи да је ЦИА обучавала украјинске шпијуне који су деловали у Русији, Европи, на Куби и другим местима где су се налазили Руси.
ЦИА је обучавала и елитну Јединицу 2245, која је, по свему судећи, била умешана у терористичке нападе на Крим и убиства хероја „руског пролећа“. Према „Њујорк тајмсу”, један од припадника те јединице је Кирил Буданов, данас шеф украјинске војне обавештајне службе.
„Овде је врло јасно истакнута улога, на пример, терористе и екстремисте Буданова у његовом продору на територију Крима 2016. године, када je на руске граничаре пуцано из аутоматског топа, украјинског БМП-а. Ову чињеницу је Украјина донедавно негирала. И, наравно, таква сазнања су веома индикативна са становишта улоге Сједињених Држава као спонзора глобалног тероризма, које се не гнушају чињенице да њени савезници, попут Украјине - фактички контролисане територије - користе терористичке методе у међународној политици“, оцењује Анпилогов.
Руски експерти такође оцењују да је овакав „разоткривајући чланак“ у једном од водећих америчком медију део предизборне трке у САД, док „Њујорк тајмс“ наводи да су „сада ове обавештајне мреже важније него икада, у време када је Русија у офанзиви, а Украјина се више ослања на диверзије и далекометне ударе пројектилима које захтевају шпијуне иза непријатељских линија. И они су у великом ризику, јер уколико републиканци у Конгресу окончају војну помоћ Кијеву, ЦИА ће можда морати да смањи активности”.

Маске су пале

Анпилогов сматра да постоји још један разлог зашто је овај чланак објављен баш у овом тренутку у америчким медијима:
„Овај чланак акцентује занимљиве детаље - конкретно, у вези са Будановим и другим срамним личностима из украјинског естаблишмента – и ту се провлачи скривена мисао да су они наводно измакли контроли, иако још једном наглашавам да 2016. године, када се десила та операција коју је предводио Буданов, нико се није бунио, пошто је све то спроведено под контролом САД. Сада се, такорећи, убацује идеја да украјинске специјалне службе наводно делују независно, што је, наравно, потпуна измишљотина“.
Управо је то идеја која се промовише, јер је то повезано са чињеницом да ће сада Украјина бити принуђена да пређе на терористичку тактику ратовања, истиче експерт.
У директном војном сукобу са Руском Федерацијом Украјина очигледно губи и то је већ свима јасно на Западу. Као резултат тога, рашће компонента диверзационо- терористичког рада, која ће се све више користити. Истовремено, све ће то технички и организационо обезбедити западне земље, пре свега САД и Британија. Али да се не би нашли на удару оптужби за међународни тероризам сада се ограђују. Говориће да иза тога не стоје они, него да је то украјинска иницијатива на терену. Американци и Британци су наводно против таквих метода, иако су они заправо „за“. И, генерално, овај чланак је управо намењен да одвоји украјинске извршиоце од британских и америчких налогодаваца“, каже експерт.
Све ово је доказ да је руска специјална операција оправдана и да је требало и раније започети, јер се за последњих 10 година, од Евромајдана „Украјина све више претвара у легло тероризма“, истиче Анпилогов.
„У ствари, маске су пале, макар када је реч о свим оним моментима који су на сваки могући начин негирани док се Украјина позиционирала као независна држава која иде ка демократији, слободи говора, слободи политичког изражавања. Али, овде видимо политичка убиства, ликвидације, репресије против неистомишљеника. Оно што је одувек важило за скривену страну украјинске државе сада се представља као нека врста генералног плана рада украјинских специјалних служби под руководством америчких и британских ментора. Тајна постаје јавна, и заиста, верујем да се овај материјал у будућности може користити у случају било каквих оптужби на рачун Руске Федерације и њене наводно ничим изазване агресије“, закључује Анпилогов.
Секретар Савета безбедности РФ Николај ПатрушевНиколај Патрушев  - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
РУСИЈА
Патрушев: Америка је најагресивнија држава у модерној историји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала