- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Већи од свог спорта

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Да је највећи свих времена Новак Ђоковић показао је на терену, али и ван њега. Осим што је власник 24 Грен слем титула, колико нема ниједан други тенисер, српски ас је и најбољи промотер тениса, чему сведочи чињеница да његове мечеве, нарочито на Вимблдону, посећују легенде других спортова.
Новак Ђоковић у првом колу Вимблдона убедљиво је савладао Вита Корпиву у првом колу Вимблдона и тај меч није био превише атрактиван јер се очекивало да српски ас од првог поена загосподари тереном што се и десило.
Међутим, само гледање Новака против било кога, нарочито на Вимблдону, је атракција, а то врло добро зна и Рони О' Саливен, најбољи снукераш свих времена, који је бодрио Ђоковића. Он није био једини спортиста који је пратио српског тенисера.
Меч против Холгера Рунеа из Новакове ложе пратио је Герет Бејл, легендарни фудбалер, који очигледно такође изузетно цени најбољег икада. После дуела са Данцем, српски ас имао је прилику да разговара са Раселом Вестбруком, НБА звездом, са којим је разменио и поклоне.
Новака је на Вимблдону гледао и Џорџ Расел, возач Формуле 1, који је касније у интервјуу за „Ројтерс“ открио да слуша савете српског аса о дуговечности.
Први пут су се срели у Монаку пре неколико година.
„Налетеосам на њега у теретани и заједно смо отишли ​​кући. Заједно смо делили идеје, и он је био заиста отворен према мени са стварима које му помажу. Не желим да делим превише јер су то приватни разговори, али ми се једноставно свиђа како он стално жели да научи више и то ме инспирише да сазнам више о себи“, рекао је Расел.
Возаћ Формуле 1 млађи је од српског аса девет година, али на време жели да прикупи знање о томе како да што дуже остане у свом спорту.
„Осећам се у форми, здраво и на одличном месту сада са 26 година, али морам да се уверим да сам у форми, здрав и мотивисан за 10 година, 15 година, ко зна, 20 година“, објаснио је Расел.
Раније смо у ложи имали прилике да видимо и Тома Брејдија, легенду НФЛ.
Великани уживају у магији коју Србин ствара на терену, а посебно на енглеској трави где је освојио седам титула, само једну мање него што има Роџер Федерер.
Дуго је за прослављеног Швајцарца важило да је највећи промотер белог спорта, због своје елегантне игре и раскошних удараца, међутим, чини се да Роџера никада није гледао оволики број легенди и то на једном турниру.
Са друге стране осим што Новак сакупља спортске великане он се труди да свој спорт промовише и на друге начине. Желео је да тенисери и тенисерке имају боље услове због чега је основао организацију ПТПА, али ну ту није стао.
Осим што напорно ради на бољим условима, српски ас се не боји ни да каже какво је стање када је реч о популарности белог спорта. Његови највећи ривали Роџер Федерер и Рафаел Надал никада нису имали времена да се баве овим темама, али зато Новак неретко спомиње та питања.
„Што се тиче иновација у нашем спорту... Осим Гренслемова, морамо да смислимо како да привучемо млађу публику. Тенис је са једне стране на добром месту, али у исто време, када погледамо Формулу 1 на пример и шта су урадили у смислу маркетинга, у смислу раста спорта, у смислу трка око света и колико су популарни. Мислим да треба да урадимо бољи посао на нашим турнејама“, рекао је Новак.
Појаснио је потом шта је највећи проблем.
„Грен слемови ће увек бити добри. Али мислим да наше турнеје морају бити боље. Имамо среће што смо историјски веома глобални спорт. Али мислим да је једно од студија које је ПТПА урадио пре три или четири године показало да је тенис трећи или четврти најгледанији спорт на свету заједно са крикетом. Број 1 је фудбал или 'сокер' како га зову у САД. Друга је кошарка. Онда су тенис и крикет. Али тенис је број девет или десет на листи свих спортова у смислу коришћења његове популарности, комерцијализације или капитализације. Мислим да постоји огроман простор за раст“, објаснио је најбољи свих времена.
Новак Ђоковић Карлос Алкарас Вимблдон финале - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
СПОРТ
Британац очитао лекцију: „Новак је највећи икада – једног дана ће сви схватити колико је био добар“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала