Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија на мети терориста – под палицом страних служби

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипадници Министарста унутрашњих послова
Припадници Министарста унутрашњих послова - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Србија је постала мета унутрашњег тероризма који се пробудио под утицајем страних служби и разних лобија који и јавно делују против Србије. Због свега, видимо сада да долази и до оваквих трагедија,“ каже Божидар Спасић коментаришући убиство српског полицајца код Лознице од стране косовског Албанца.
Фатон Хајризи убио је српског полицајца, а другог је ранио током рутинске полицијске контроле возила на пункту у Липничком Шору, у Лозници, а затим побегао. Убицу су полицијске снаге данас ликвидирале недалеко од Лознице.
Разлог због чега је пуцао на српску полицију није познат, а српски званичници овај чин су окарактерисали као терористички.

Србија на мети унутрашњег тероризма

Има ли ово убиство и политичку позадину и да ли је теледириговано из неког центра? Је ли ово почетак неке нове опасне безбедносне фазе по Србију?
Божидар Спасић, пензионисани припадник Државне безбедности каже да је Србија тренутно на удару унутрашњег тероризама који је и те како повезан са међународним тероризмом.
„И напад на припадника безбедности испред амбасаде Израела и убиство и рањавање припадника полиције у Лозници извеле су особе које су заведене или су третиране као терористи,“ каже Спасић.
Ноторна је истина да они никада не иду самостално, већ да су организовани и повезани са добром логистиком.

„Када се ради о случају у Лозници он се у земљама Запада али и на Истоку представља као тежак терористички акт. Јер је, преко припадника полиције, у суштини нападнута држава. Чињеница је да косовски Албанац који је извршио овај напада већ има криминалну етикету. Дакле, дошао је са окупиране српске територије Косова и Метохије и упутио се у правцу границе БиХ и Републике Србије,“ истиче саговорник Спутњика.

Спасић претпоставља да је он био нека врста гласника, вероватно у склопу намере неких терористичких операција које су можда, како наглашава, требало да се изведу заједно са неким вехабијским покретом.

Чудан сплет околности

„Но, како се испоставило, Хајризи је показао да је у првом додиру са нашим снагама реда био апсолутно спреман и бескомпромисан да убије полицајца. Његов чин бекства говори да се ипак ради о припремљеном терористи. Необична је и бура која се подигла у Приштини где Аљбин Курти упозорава Албанце да воде рачуна ако путују кроз Србију али и да овај случај не треба политизовати,“ напомиње Спасић.
Индикативно је то, додаје он, да нико осим Куртија није поменуо ово убиство нашег полицајца у тој конотацији што можемо да тумачимо на више начина.
„Дакле, ради се о терористи који је раније убио припадника руског Кфора због чега је осуђен на 27 година затвора. Како се наводи из затвора је бежао око девет пута што је у пракси немогуће да се деси. Што значи да је иза њега стајала одређена обавештајна структура која га је из затвора пуштала да обави одређене задатке после чега би се враћао. Прича се да је имао одређене повластице, типа, апартман у затвору иако он тврди да је током боравка малтретиран у затвору и да је зато бежао,“ подсећа Спасић.
Из тих разлога, закључује Спасић, обавештајне службе имају право да сумњају да је пуштен са намером да изазове неки неред, а он је убиством полицајца у ствари учинио терористички акт при првом контакту са нашим снагама реда.
Марко Ницовић дугогодишњи високи службеник МУП-а Србије и члан Међународне полицијске асоцијације за борбу против дроге, сматра да и наши полицајци морају опрезније да прилазе возилима са ознакама са КиМ или југа Србије.

Без контроле југ Србије

„Биће овога све више, посебно јер је могуће кретати се кроз Србију са косовским таблицама. Са друге стране, много је њих на Косову и Метохији који су без посла, а буквално се 70 одсто омладине бави криминалом. Уз све то, ако додамо и екстремистичке потезе власти Аљбина Куртија, јасно је да се они све више припремају на то да је непријатељско све што је из Србије, каже Ницовић.
Из тог разлога су, вероватно, додаје наш саговорник, и заустављање возила у коме су се налазили, током рутинске контроле, препознали као непријатељски чин и пуцали.
„Југ Србије се уопште не контролише или минимално и имамо свакодневне упаде на ту територију централне Србије. На жалост, Србија је немоћна да било шта предузме по том питању. Сада видимо да Курти тражи и померање српске војске ван југа Србије. Ако се то деси уследиће небројене последице,“ упозорава Ницовић.
Хајризи је имао и сапутника који је побегао и за којим се трага, а таксиста из Тутина који их је превозио, је под истрагом.
Бијељина, полиција - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
СРБИЈА
У Бијељини ухапшен осумњичени за транспорт убице полицајца од Прешева ка Лозници
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
СРБИЈА
Дачић: Постоје основане сумње да је убиство полицајца терористички напад албанских структура са КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала