- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Жесток удар Израела на Јемен: Гори лука на западу земље, има жртава – Хути прете одговором /видео/

© AFP 2023 / -Експлозија у Јемену
Експлозија у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Израелске одбрамбене снаге извеле су ваздушне нападе на објекте Хута у подручју лучког града Ходејде на западу Јемену, саопштила је израелска војска. Хути су напад назвали „агресијом“ и поручили су да ће уследити одговор.
Најмање 80 људи је рањено приликом израелских ваздушних напада, преноси САБА, позивајући се на Министарство здравља владе Хута. Извори Спутњика јављају да су у нападу погинуле две особе.

„Борбени авиони Одбрамбених снага Израела извели су нападе на војне објекте Хута у подручју луке Ходејде у Јемену као одговор на стотине напада на Израел последњих месеци“, наводи се у саопштењу.

Телевизија „Ал Масира“ наводи је да је у нападу учествовало 12 авиона израелског ваздухопловства. Медији истичу да је ово први ваздушни напад израелских снага на Хуте.
Представник Хута Мухамед Абдесалам саопштио је да је Израел гађао складишта нафте и електрану у Ходејди, док портпарол Израелских одбрамбених снага наводи да су израелски ловци гађали „објекте двоструке намене, укључујући енергетску инфраструктуру“.

Хути: Ово је агресија – одговорићемо

Врховни политички савет јеменског покрета Ансар Алах (Хути) саопштио је да израелски ваздушни напади на град Ходејду у западном Јемену неће остати без одговора, преноси ТВ „Ал Масира“.
„Ова агресија неће остати без ефикасног одговора противнику“, саопштио је савет покрета, преноси телевизија „Ал Масира“.
Напоменуо је да Хути неће одустати од операција подршке Гази.

Нетанијаху: Директан одговор на напад на Тел Авив

„Током ове операције погођени су циљеви, удаљено 1.800 километара од наших граница. То ће нашим непријатељима дати до знања да не постоји место до ког не може допрети рука Израела. Напад је директан одговор дроновима приликом којег је погинуо израелски држављанин и рањени други цивили. Током последњих осам месеци Хути су испалили на Израел стотине балистичких и крстарећих ракета, као и дронова“, рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху у обраћању нацији.
Како је додао, нападнуту луку Ходејда Хути су користили у војне сврхе „и служио је као пријемна тачка за смртоносно оружје које Хутима испоручује Иран“.
„Они су користили то оружје да нападају Израел, нападају земље у региону и нападају један од најважнијих међународних поморских путева“, казао је Нетанијаху.

„Цео Блиски исток може да види пламен“

Цео Блиски исток може да види „пламен“ у јеменској луци Ходејда коју контролишу Хути, и Израел ће то поновити било где у случају нових напада на његове грађане, изјавио је министар одбране те земље Јоав Галант.
Он је тим речима прокоментарисао операцију израелског Ратног ваздухопловства као одговор на јучерашњи напад Хута на Тел Авив који је изведен дроновима.
„Ватру која сада гори у Ходејди види цео Блиски исток и њен значај је јасан. Хути су нас напали више од 200 пута. Након првог напада на држављанина Израела, ми смо напали њих и то ћемо урадити на било ком месту где буде потребно. Крв израелских грађана има цену. Данас то знају и у Либану, Гази, а сада и у Јемену“, рекао је Галант.
Израелски министар спољних послова Израел Кац рекао је да је Израел задао „тежак ударац терористичком огранку Ирана“.
„Иран подржава, обучава и финансира терористичку организацију Хути која је део регионалне структуре терористичких организација које нападају Израел. Нећемо се смирити и нећемо ћутати. Ударићемо на свакога ко угрожава наше грађане“, саопштио је Кац.

Медији: Израелски и амерички војни представници ступили у контакт пре напада

Војни представници Израела и САД неколико пута су ступали у контакт пре данашњег напада на Јемен, пише портал „Аксиос“, позивајући се на анонимни извор у америчкој Влади.
Такође, неименовани израелски званичник је потврдио да су напади изведени у координацији са САД и међународном коалицијом, формираном за супротстављање нападима Хута.
Нешто раније је други извор саопштио да су САД и Велика Британија извеле пет ваздушних удара на положаје Хута у Ходејди. Како је прецизирао, услед ваздушних удара избио је јак пожар у складиштима горива у луци.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала