- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови трендови: Како изгледају просторије где радници могу да вриште и плачу /видео/

CC0 / Unsplash/Marten Bjork / Посао
Посао - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
„Желите ли да знате шта је највеће упозорење када је у питању компанија? Имати просторију за вриштање. Ако ваша канцеларија има просторију намењену за ослобађање фрустрације, време је да преиспитате приоритете“, написао је један корисник друштвене мреже Линкдин.
Било да је реч о приватним или пословним разлозима, готово је свако, бар једном у току свог радног века, доживео емотивни слом у канцеларији.
Анкета из 2019. године је показала да је готово 85 одсто испитаника рекло да је некада плакало на послу, а новија анкета коју је спровела агенција за привремено запошљавање, показала је да је 52 одсто њих рекло да је некада изгубило живце.
@casadellelampadine La svolta🤟🏼 #panicroom #officelife #buzzispace #noisereduction #silent #meme #colleagues #casadellelampadine #scream ♬ original sound - Whistle

Нико неће чути ваш врисак

Стручњаци предлажу различите методе и технике у борби против стреса на послу – медитација, јога, шетња, добар сан и многе друге. Међутим, неке компаније иду корак даље.
Постављање просторија у којима радници могу да вриште, плачу или пронађу мир постале су прави хит на друштвеним мрежама. Оне су звучно изоловане, тако да нико неће чути ваш врисак.
@fembasecom Every office should have one 😂 #fyp #foryou #office #job #corporate #panic ♬ original sound - Fembase
Иако су неки одушевљени овом идејом, други пак мисле да појединци озбиљно треба да размисле када се одлучују да прихвате посао у компанији која има такву просторију. Шта је разлог? Вероватно порука која се шаље – „ово је веома стресно окружење“, чим се јавила потреба за оваквим решењем.
„Одличне компаније дају предност добробити запослених, промовисањем отворене комуникације, пружањем флексибилних радних опција и спровођењем свеобухватних програма за добробит запослених. Уместо просторија за вриштање, како би било са сеансама за свесност, ергономским радним станицама и приступом просторијама за ментално здравље? Здраво радно окружење се гради на поверењу, подршци и искреној бризи за добробит запослених. Циљајмо на окружења у којима можемо да напредујемо, а не само да преживљавамо“, написао је један корисник на друштвеној мрежи Линкдин.
Видео снимци на којима радници компанија вриште вирални су већ неко време, а коментари су различити.
@yoello_pay Sometimes its needed! #panicroom #fyp #yoello #school #office #needsupport #cryinginside #panic ♬ original sound - Yoello Pay
„Зашто је просторија од стакла? Да сви могу да те виде како вриштиш?“
„Свиђа ми се ово. Ми немамо ниједну, али много пута сам пожелео да су поједине просторије звучно изоловане“.
„Имамо овакве у мојој канцеларији… то је само звучно изолована кабина за коришћење током конференцијских позива и Зоом састанака. Није толико кул као што изгледа – немају вентилацију, па могу брзо да постану јако загушљиве и непријатне“.
Чини се да је експанзија овог тренда почела са повратком људи у канцеларије након пандемије. Будући да су неко време били изоловани од света, људи, па и колега, повратак у канцеларије није свима пријао. Анксиозност, паника, стрес, па и бука створили су потребу за тзв. паник или стрес аут собама.

Просторије где радници плачу

Иако има оних који кажу да постојање оваквих просторија у канцеларијама треба да нас забрину, ипак су, чини се, бројнији они који сматрају да су потребне. Тако је један корисник Редита објаснио да у болници у којој ради постоји специјално дизајнирана просторија за особље на одељењима за интензивну негу. Каже, зачуђујуће је што људи у његовом окружењу мисле да се шали.
„Интензивна нега на којој радим има просторију за особље у коју могу да оду да се исплачу или буду сами на тренутак. То није ормар, складиште или канцеларија, то је заправо просторија пристојне величине, има гумене јастучиће, радио, апарат за воду и дифузор за етерична уља. Има браву и искључиво особље може да уђе“, објашњава он.
Додао је и да је то просторија коју сви цене, али и да је „изгледа чудно имати просторију за особље које жели да плаче“, те је питао и друге кориснике ове мреже да ли још неко на свом послу има нешто слично, преноси Форбс.
Коментари су бројни, а ево неколико најзанимљивијих:
„Не и искрено сам љубоморна. Ми плачемо само у тоалету“.
„Неко време сам радила на трансплантацији органа и повремено сам ишла да радим дијализу у операционој сали. Постојао је мали простор између зида са столом и колица са залихама који није коришћен. Неко је поставио знак на коме је писало: ‘Означено место за плакање. Молим вас да време ограничите на 15 минута или мање’. То ми је сваки пут измамило осмех. Ти људи су били дежурни око пет дана недељно и радили би више од 24 сата у континуитету“.
„Идем у канцеларију свог шефа да плачем пред њим како би могао да види шта нам менаџмент ради хаха“.
„Овде где радим, свака соба је соба за плакање“.
Иако овај тренд, чини се, још није стигао у Србију, компаније све чешће дизајнирају канцеларије имајући на уму здравље и благостање запослених. Тако се отварају „велнес“ центри, места за опуштање, јогу, стони тенис, библиотеке.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала