- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден се повукао из предизборне трке и подржао Камалу Харис као могућег кандидата демократа

© Tanjug / AP Photo/Jacquelyn Martin, FileПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да се повлачи из предизборне трке, а потом је подржао актуелну потпредседницу Камалу Харис као кандидаткињу демократа на прердседничким изборима.
Бајден је додао да ће, упркос повлачењу, остати председник до краја мандата.

„Била ми је највећа част да служим као ваш председник. Иако сам намеравао да се поново кандидујем, верујем да је у најбољем интересу моје партије и земље да одступим и фокусирам се на испуњавање својих дужности председника до краја свог мандата“, написао је Бајден у писму објављеном на друштвеној мрежи Икс.

Он је обећао да ће дати више детаља о својој одлуци у обраћању нацији касније ове недеље.
Бајден се у својој објави захвалио потпредседници Камали Харис што му је била изванредан партнер, а потом ју је подржао као кандидаткињу демократа на прердседничким изборима, где би се супротставила републиканском кандидату Доналду Трумпу.
„Моја прва одлука као страначког кандидата 2020. била је да изаберем Камалу Харис за свог потпредседника. И то је била најбоља одлука коју сам донео. Данас желим да понудим пуну подршку да Камала буде кандидат наше странке ове године. Демократе – време је да се окупимо и победимо Трампа. Урадимо тоЊ, написао је Бајден на Иксу.
Бајден је у својој објави нагласио да данас Америка има најјачу економију на свету.
„Имали смо историјска улагања у обнову наше нације, у снижавање трошкови лекова који се издају на рецепт за старије и у ширење приступачне здравствене заштите рекордном броју Американаца“, написао је Бајден.
Он је додао да је обезбеђена витална нега за милионе ветерана изложених токсичним супстанцама.
„Усвојен први закон о безбедности оружја у последњих 30 година. Именована је прва афроамеричка жена у Врховни суд и донети најзначајнији климатски закони у историје света“, навео је он.
Амерички председник је нагласио да „Америка никада није била боље позиционирана да буде лидер него што је данас“.
„Знам да ништа од овога не би могло да се уради без вас, америчког народа. Заједно смо превазишли пандемију каква се догађа једном у веку и најгору економску кризу од Велике депресије. Заштитили смо и сачували нашу демократију и ревитализовали и ојачали наше савезе широм света“, поручио је Бајден.
© AP Photo / Matt KelleyКамала Харис и Џозеф Бајден
Камала Харис и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Камала Харис и Џозеф Бајден

Камала Харис: Намеравам да освојим демократску председничку номинацију

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је данас да је почаствована што је добила подршку председника Џозефа Бајдена и нагласила да намерава да освоји демократску номинацију за председника.
То је прва јавна изјава Харисове након што је Бајден објавио да се повлачи из кампање за реизбор и да је подржава као кандидаткињу демократа на председничким изборима.
"Почаствована сам што имам подршку председника и моја намера је да освојим ову номинацију", навела је Харисова, саопштио је штаб кампање Бајдена и Харисове.

Председник Представничког дома позвао Бајдена да поднесе оставку на место председника

Председник Представничког дома америчког Конгреса, републиканац Мајк Џонсон позвао је Бајдена да поднесе оставку
„Ако Џо Бајден није способан да се кандидује за председника, није способан ни да служи као председник. Мора одмах да поднесе оставку јер 5. новембар не може доћи довољно брзо“, навео је Џонсон у саопштењу
Оценио је да Камала Харис неће бити ништа бољи кандидат од њега.
„Изгледи странке сада нису ништа бољи са потпредседницом Камалом Харис, која је сувласница катастрофалних неуспеха политике Бајденове администрације“, поручио је Џонсон, пренео је „Гардијан“.
Додао је да је Харис, као друга у командном ланцу, била саучесник не само у уништавању америчког суверенитета, безбедности и просперитета, већ и у највећем политичком заташкавању у историји САД.
„Она је боље од било кога знала за његову неспособност да служи“, нагласио је Џонсон.
Он је окарактерисао Демократску странку као недемократску наводећи да је Бајден својим одустајањем поништио гласове више од 14 милиона Американаца који су га изабрали за кандидата демократа за председника.

Трамп: Бајден одлази као најгори председник у историји САД

Кандидат републиканаца на предстојећим председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама Доналд Трамп рекао је након повлачења Бајдена из кампање, да Бајден одлази као до сада најгори председник у историји те земље.
У телефонском разговору за „Си-Ен-Ен“, неколико минута након што је Бајден саопштио да се повлачи, Трамп је рекао да мисли да ће потпредседницу Камалу Харис лакше победити него што би победио Бајдена, иако још није познато да ли ће она бити кандидат демократа за председника.
Вице-президент Камала Харрис выступает в Окружном совете Международного союза художников и смежных профессий, США - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
СВЕТ
Амерички медији: Демократе нашле замену Бајдену ако одустане од избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала