- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бамбус дипломатија: Значајна тачка у Азији око које ломе копља велике силе /видео/

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин у Вијетнаму
Владимир Путин у Вијетнаму - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Као што и само име каже, „бамбус дипломатија“ названа је по истоименој биљци. Бамбус има чврст коренов систем, стабло је мање савитљиво, а његова затезна чврстоћа већа је него код многих комерцијалних врста дрвета. Истовремено, изданци су флексибилни и могу се развијати у разним правцима.
Тако се наглашава да је дипломатија једне земље чврста, јасно пројектована и отпорна на „савијања“, али и вишестрана, многовекторска, оријентисана ка неколико праваца.
Класичан пример за овај концепт је Вијетнам. Није онда ни чудно што се ауторство за појам „бамбус дипломатија“ најчешће приписује данашњем генералном секретару Комунистичке партије Вијетнама Нгујену Фу Чонгу (обављао и функције шефа државе, председника Народне скупштине и председника Централне војне комисије).

Значај Путинове посете Вијетнаму

Посета Владимира Путина Ханоју била је важна за Русију, али је још важнија за Вијетнам. Две земље повезује тридесет година дуг споразум о пријатељским односима, који је сада уздигнут на ниво свеобухватног стратешког партнерства.
То ће подразумевати и заједничко деловање усмерено против „затворених војно-политичких блокова“ у азијско-пацифичком региону.
Сучељавање између САД и Кине у овом делу света узроковало је и рађање идеја о успостављању „затворених војно-политичких блокова“ што би последично водило ка стварању хладноратовске атмосфере. Применом „бамбус дипломатије“ званични Ханој тежи супротном.
Након дугог и познатог Вијетнамског рата са САД који је окончан 1975. и кратког али разарајућег оружаног конфликта са Кином четири године касније, Вијетнам је из хладноратовске ере изашао разрушен, али и делимично изолован на међународној сцени, без икаквих односа са Вашингтоном и уз потпуно поремећене односе са Пекингом.
У постхладноратовском периоду кренуло је њихово обнављање, најпре са Кином (званично су нормализовани 1991. године) а затим и са САД (oфицијелно успостављени 1995. мада је амерички ембарго на међусобну трговину укинут годину дана раније) уз лобирање Џона Мекејна и Џона Керија.

Сила која расте

Данас је то настајућа регионална сила, са нарастајућој економијом, озбиљним војним потенцијалима, великим ресурсима и близу 100 милиона становника (од завршетка рата број становника скоро па се утростручио). И са оригиналном спољном политиком. Јер, истовремено, та земља има договоре о свеобухватном стратешком партнерству и са Русијом, и са Кином и са САД.
Овај трећи је постигнут током посете Џозефа Бајдена септембра 2023. године, а куриозитет је да су тада билатералне релације подигнуте са нивоа свеобухватног партнерства, тако да је прескочен „степеник“ стратешко партнерство.
Од Била Клинтона па надаље сви амерички председници су посетили Вијетнам, укључујући и Доналда Трампа који се у Ханоју срео са Ким Џонг Уном фебруара 2019. године. Упркос томе што је Вијетнам комунистичка земља са једнопартијским системом, за САД је стратешки партнер са којим се развија свеобухватна сарадња.
Узрок оваквог прагматичног приступа је однос према Кини. Што америчко-кинески односи буду компликованији, то ће се Вијетнам појављивати као све пожељнији савезник за САД.
Кина је највећи трговински партнер Вијетнама, одмах након Бајдена те 2023. године у Ханој је допутовао и Си Ђинпинг, тада је потписано 37 билатералних споразума, укључујући и један о заједничком патролирању у Токиншком заливу. Ипак, ови односи су комплексни и често су у сенци несагласности о разграничењу територијалних вода и ексклузивних економских зона у Јужном кинеском мору.
И поред свеобухватног стратешког партнерства са Кином, Вијетнам купује војну опрему и одбрамбене технологије од Јапана, а са јапанским произвођачима је разговарано и о развоју мирнодопског нуклеарног програма. Сада је о истој теми разговарано и са Владимиром Путином.

Проамерички комунисти

Поред тога, вијетнамско јавно мњење подржава сарадњу са САД, чак се може констатовати и да је убедљива већина проамерички настројена. То је једина комунистичка држава са овим феноменом, а при томе народ и војска те државе су ратовали против Американаца на свом тлу пуне две деценије. Што се јавности тиче – односи са Кином су нужни, а односи са САД пожељни.
Мало под притиском јавног мњења, мало уз америчко инвестирање у развој билатералних односа, мало због страха од моћног северног комшије (копнена краница са Кином дугачка је скоро 1300 километара), Вијетнам је ширио своје релације са Вашингтоном.
Уз непрестана понављања да се ради о „бамбус дипломатији“ нуде се и објашњења како је то у најбољем интересу, јер дипломатија земље је чврста, јасно пројектована и отпорна на претње. Између осталог, тако се осигурава стратешка аутономија и тако се брани суверенитет.
Наравно, у свему овоме има истине. Уосталом, као што је већ написано Вијетнам јесте нарастајућа регионална сила у југоисточној Азији. Али, истовремено, треба упозорити и да су још Мекејн и Кери лобирали код Клинтона и због геополитике. У данашњим условима за тако нешто уопште не треба лобирати – ствар је очигледна.

Шта ако се окрену против Кине?

За прагматичне америчке стратеге, у одређеном развоју ситуације, Вијетнам може постати савезник у спровођењу стратегије обуздавања Кине. И то какав савезник! Оно што је за Вијетнам циљ, за САД је само средство. Међутим, то би за Вијетнам значило сврставање у „затворени војно-политички блок“ и донело несагледиве последице.
Несрећни украјински пример најбоље одсликава шта се дешава земљама са посебним географским положајем и специфичним историјским искуствима када се определе за припадање једном, хијерархијски уређеном „затвореном војно-политичком блоку“.
Званичном Ханоју уопште није у интересу да се драматично и драстично нарушавају односи са Кином, упркос томе што размирице са Пекингом свакако постоје. Зато је потписивање споразума о свеобухватном стратешком партнерству са Русијом важно. Не само да се потпуно уклапа у концепт „бамбус дипломатије“, него може и допринети релативизацији притисака који стижу са других страна.
„Бамбус дипломатија“ служи како би се повећао број алтернативних решења, како би се осигурало да у свакој прилици постојати макар један отворен излаз.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала