- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко је спремао атентат на Путина

© Sputnik / Фотохост-агентство brics-russia2024.ru / Уђи у базу фотографијаЛимузина Владимира Путина
Лимузина Владимира Путина - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Украјинске обавештајне службе немају искуство, нити научно-технички потенцијал да организују атентате на државнике и високе званичнике и стога су им у припреми атентата на руског председника Владимира Путина помогле Сједињене Државе и Велика Британија, каже руски експерт Олег Глазунов.
Организовање атентата на председника и висока лица је комплексан задатак, објашњава он, коментаришући изјаву портпарола руског Министарства спољних послова Марије Захарове да је кијевски режим припремао неуспели атентат на руског председника, уз директно учешће и финансирање „англосаксонских господара“.
Захарова је прецизирала и да је покушај атентата на Путина, о којем је говорио начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов, припреман америчким новцем.
„Организовати атентат на председника није тако лако. То није нека врста терористичког напада, нити убиство новинарке Дарје Дугине, где треба подметнути експлозив у аутомобил и изазвати експлозију. Овде морате пратити кретање и знати дневну рутину. Има ту много детаља о којима нећу говорити, али чињеница је да је само неколико обавештајних служби способно за то, а то су америчка ЦИА, британски МИ6 и израелски Мосад. Остали таквим технологијама не владају и тешко да ће их у скорије време имати. Дакле, то је одређени степен развоја и државе и обавештајних служби. Само светски играчи то могу, а Украјина није способна да сама организује такав атентат и стога амерички и, мислим, енглески траг овде треба пратити“, објашњава Глазунов.
Информација о припреми атентата на Путина одјекнула је као бомба у јавности, након отвореног признања начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова, који је рекао да је било неколико покушаја убиства председника Русије, али да су они били неуспешни.
Буданов, који је у Русији укључен на списак терориста и екстремиста, у интервјуу једном украјинском медију, 13. јула, признао је да су на томе радили украјински обавештајци.
Он је такође навео и да је Путин на власти у Русији више од 20 година, па Руси сада „имају страх да га не изгубе, јер је он гарант њихове животне стабилности“.

Зашто Запад ћути

На питање зашто је Буданов решио да баш у овом тренутку јавно обелодани такве информације, Глазунов каже:
„На фронту нема никакви победа, Украјинци се повлаче, а Буданову је потребно да извештава о некаквим победама и зато каже: ‘Ево, ми смо организовали атентат’. Овим ће завршити извештај и приказати како украјинске обавештајне службе нешто раде. Тиме жели да одушеви грађане Украјине, па ће многи помислити да је служба успешна, да украјински обавештајци могу да ураде неке такве ствари. Мислим да овде понајвише има елемента хвалисања и покушаја да прикаже како су украјинске обавештајне службе добре и да могу да досегну до руског председника. То је све, не видим ништа друго у томе. Али, као што рекох, тешко да су украјинске специјалне службе то могле да ураде саме. Зато се и хвали да нешто раде“, оцењује Глазунов.
На озбиљне оптужбе Москве да иза свега стоје англосасаксонци Запад није реаговао, чак за сада није ни покушао да негира тврдње о њиховој умешаности у припрему атентата на Путина.
„Зашто би Запад реаговао на ово и како би требало да реагује? Шта да каже – да није истина?! Западу је свеједно, није им битно. Ми смо у рату. Треба схватити да ово није рат између Украјине и Русије, већ се рат води између Русије и западних земаља - Велике Британије, Сједињених Држава и Европскe уније. Дакле, то је за њих нормална ствар. Током рата, увек се врше атентати на лидере других земаља. Дакле, за њих je све уобичајено, нормално“, објашњава Глазунов.

Путин је добро заштићен

Говорећи о безбедности председника, Кремљ је потврдио да је Путиново обезбеђење појачано и да је „на потребном нивоу“, а Глазунов истиче да је руска Федерална служба безбедности једна од најбољих на свету.
„Имамо већ деценијски проверен систем заштите државног врха, који је разрађиван још од времена Јосифа Стаљина. Он је један од најбољих на свету, заједно са Мосадом, односно са Израелом. У Израелу је систем обезбеђења највиших државних званичника веома добро развијен, баш као и наш. Тачније, то су два најбоља система. Осим тога, израелске обавештајне службе су много тога ‘позајмиле’ од нашег Комитета државне безбедности, од 9. управе. То јест, ми смо наследници 9. управе КГБ-а. Током рада 9. управе није било ниједног успешног атентата – ни на Брежњева, ни на Хрушчова, ни на Андропова или било ког другог државног лидера. Дакле, ми смо наследници тог старог система и наше службе заиста добро раде“, закључио је Глазунов.
Портпарол руског лидера Дмитриј Песков изјавио је да су претње које представља кијевски режим очигледне, али да је руски председник поуздано заштићен од њих.
Републикански председнички кандидат Доналд Трамп након покушаја атентата на митингу у Пенсилванији - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
РУСИЈА
Захарова: У САД распирују мржњу према политичким противницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала