- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Свет у потпуном лудилу али је преокрет могућ већ од јануара – Трамп се окреће новом жаришту /видео/

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Као да цео свет чека новембар и разрешење дилеме ко ће победити на председничким изборима у САД. Након последњих догађаја, сви очекују да ће на изборима победити Доналд Трамп и да би са њим у Белој кући ситуација у свету може да почне да се смирује, каже др Миша Ђурковић из Института за европске студије у емисији „Од четвртка до четвртка“.
Након неуспелог атентата, Трамп се на конвенцији Републиканске странке у Милвокију појавио тријумфално и добио стопостотну подршку за председничку кандидатуру. У председничку трку, Трамп улази као апсолутни фаворит.
С друге стране, ако Џозеф Бајден остане председнички кандидат Демократа, он ће бити идеалан противкандидат – у том случају, са приличном извесношћу можемо да кажемо да ће од јануара идуће године Трамп бити станар Беле куће, сматра Ђурковић.

Трамп доноси стабилност

Бајден ће, према Ђурковићевом мишљењу, остати председнички кандидат Демократске странке, упркос томе што је, непосредно пошто је у једном интервјуу рекао да ће се повући уколико му лекари то буду саветовали, објављено да је оболео од Ковида.
Републиканци су на конвенцији из рукава извукли још један адут – Џеј Ди Венса, кога је Трамп изабрао за потпредседничког кандидата. Са његовом појавом, подмлађује се амерички политички пејзаж, а он ће да привуче млађу популацију која је већином до сада била уз Демократе.
Док има изражени произраелски став, Венс је веома скептичан што се тиче помоћи Украјини.
„Видимо да се прави слагалица у којој можемо очекивати да је Израел заинтересован за брзо окончање украјинске кризе, уз концесије Русији, да би се отворио простор за озбиљније бављење Блиским истоком на начин на који они желе. Они су веома незадовољни општим развојем ситуације, са развојем огромне моћи коју је Иран стекао од 2010. Иран је, можда, најважнија блискоисточна сила и то је једно од потенцијално најозбиљнијих питања“, објашњава Ђурковић.
Да ће мир у Украјини и преговори са Русијом бити у фокусу Трампове политике указује и мировна иницијатива мађарског премијера Виктора Орбана, која је координисана са Доналдом Трампом.

Свет се радикално мења

Политички догађаји у свету се убрзавају – поред украјинског конфликта, Африка пролази кроз радикалне промене, каже Ђурковић.
„Французи су малтене истерани из својих колонија у последњих пар година, па су почели, по принципу спојених судова, да се, као противудар Русији, мешају у Јерменију. Са друге стране, Азербејџан због тога подржава протесте опозиције и сепаратисте у Новој Каледонији. Када то повежете, видите једно опште лудило“, оцењује он.
Уз то, евидентан је успон Кине и Индије. Све у свему, свет клизи према новом Хладном рату, који неће бити исти као онај прошли, сматра Ђурковић, јер више нема идеолошке димензије.

„Оно што видимо је да Кина и Русија напросто траже своје место за столом са онима који мисле да треба да владају светом као да је 1900. Велика су померања и питање је да ли ће свет у пет до десет година ући у нову врсту конфронтације која би подсећала на Хладни рат или ће у САД превладати људи који ће да схвате да је то врло ризично и да Америка на другачији начин мора да решава процес адаптације на нови систем моћи у свету“, каже наш саговорник.

Свет се радикално мења и Запад ће морати да нађе начин како да разговара са афричким и азијским државама на другачији начин, закључује он.
Цео интервју са Мишом Ђурковићем у емисији Од четртка до четвртка, погледајте у видео прилогу.
Доналд и Меланија Трамп - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
СВЕТ
Трамп званично прихватио номинацију за председничког кандидата: Бог је на мојој страни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала