- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ: Наредни министарски састанак ЕУ уместо у Будимпешти биће одржан у Бриселу

© Tanjug / AP Photo/Geert Vanden WijngaertШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Наредни састанци министара спољних послова и одбране земаља чланица Европске уније биће одржани у Бриселу, а не у Будимпешти због става Мађарске у вези са ратом у Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Говорећи након министарског састанка у Бриселу, Борељ је рекао да је ту одлуку донео након што је већина министара навела да се противи потезима Мађарске од како је 1. јула преузела председавање Саветом ЕУ.
Он је нагласио да је саслушао мишљења свих земаља ЕУ, али „испоставило се да није могуће постићи заједнички став: једни су хтели да иду у Будимпешту као да се ништа није догодило, други су хтели да иду у Брисел, а трећи су предлагали да се пронађе средња варијанта“.
Борељ је навео да већина министара такође жели да Мађарска сноси „симболичне“ последице након што је мађарски премијер Виктор Орбан отпутовао у Москву на разговоре са руским председником Владимиром Путином у оквиру, како је сам назвао, мировне мисије за Украјину, а без подршке осталих чланица ЕУ.
„У складу са својим правом да одредим место одржавања састанка, одлучио сам да пошто 25 (од укупно 27) земаља ЕУ осуђује став Мађарске, морамо послати сигнал да понашање Мађарске, које подрива јединство спољне политике ЕУ, мора имати званичне последице. Одлучио сам да сазовем следећи састанак министара спољних послова и одбране у Бриселу после летње паузе“, навео је Борељ.
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
РЕГИОН
Сијарто: Мађарска блокирала предлог да се састанак шефова дипломатија ЕУ одржи у Украјини
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала