- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Доживеће катастрофу: Зашто НАТО никако не треба да се поиграва идејом сукоба с Русијом

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуска застава
Руска застава  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Уколико би се НАТО пакт, односно Америка одлучили на директан сукоб са Русијом, Запад би прошао катастрофално док би Русија изашла као победник уз одређене минималне последице. Зато НАТО пакт и пре свега Америка не би требало да се поигравају том идејом, сматра пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.
Председник Србије Александар Вучић упозорио је да се Запад припрема за оружани сукоб са Руском Федерацијом, а тим поводом портпарол руског председника Дмитриј Песков констатовао је да „НАТО наставља да помера војну инфраструктуру ка руским границама, што представља опасност за Москву“.

Агресија на СРЈ била припремна вежба НАТО за Русију

Пуковник у пензији Љубинко Ђурковић, последњи командант карауле Кошаре, каже да су се још 1999. године бомбардовањем СР Југославије јасно виделе намере НАТО пакта према Русији.
„Свима је било јасно да је то почетак напада и на Русију, јер су знали да би им јака Србија на Балкану била камен спотицања да остваре свој циљ ка Русији. Нормално, после толико година и учвршћивања НАТО база по Европи и стварања нових база као што је ова у Румунији то даје сада могућност НАТО пакту да озбиљни размисли да изврши поход на Русију,“ објашњава он.
Ђурковић додаје да је циљ НАТО давно постављен, а то је распарчавање Русије и долазак у посед руских природних ресурса и енергента.
„Оно што се не сме занемарити јесте да може да дође до општег рата између НАТО пакта и Русије. Русија би, међутим, изашла из тога као победник, наравно, уз одређене минималне последице, док би Запад прошао катастрофално. Зато НАТО пакт не би требало да се поиграва том идејом. Међутим, знамо да је та војна организација под директном комадом Америке и Енглеске и у том контексту не чуди што је НАТО поред европске команде, оформио и координациону команду која треба да се бави активностима у Украјини,“ каже Ђурковић.

Две опције за сукоб НАТО са Русијом

По његовом мишљењу, ово нам говори да помоћ и координирање снага према Русији обухвата шире крило НАТО пакта а не само оно које је на тлу Европе.
„Оно што је евидентно јесте и упозорења из европских држава, конкретно из Немачке, која јавно каже да ће се они до 2029. године припремити за евентуалне сукобе са Русијом. Остале државе такође убрзано раде на развоју ратне технологије четврте па и пете генерације. Сукоб са Украјином фактички је „подметнут“ Русији, где је она једноставно морала да реагује специјалном операцијом. То је била намера НАТО пакта како би задржала јачање Русије и у економском и у војном смислу и како би себи дали време да развију и своје наоружање и да припреме своју привреду,“ објашњава саговорник Спутњика.
Ђурковић је изнео и један од могућих сценарија евентуалног сукоба НАТО пакта и Русије, као и претпоставку на који начин би, осим директног сукоба, до њега могло да дође:

„Моје је мишљење да ће Америка, односно НАТО пакт гурати Пољску да започне сукоб на украјинском простору са Русијом око западног дела Украјине на које тврде да имају историјско право. Потом ће покушати да сукоб прошире на балтичке земље зарад приближавања руским ресурсима на северу.“

НАТО спрема снаге

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић упозорио је да се западне земље сада активно припремају за улазак у директан војни сукоб са Русијом. Према његовим речима, Запад би најрадије да води војне операције преко неког другог, пошто тренутно није спреман за директан сукоб са Руском Федерацијом.
Портпарол руског председника је, коментаришући ову изјаву, рекао да Северноатлантска алијанса наставља да помера своју војну инфраструктуру ка руским границама и да је тај блок опредељен за конфронтацију са Русијом.
Истовремено, портпарол НАТО Фарах Дахлалах је истакла да је више од 500.000 војника НАТО-а у стању повишене борбене готовости и напоменула да НАТО од 2014. године доживео најзначајнију трансформацију у колективној одбрани у једној генерацији.
Погледајте и:
Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
РУСИЈА
Кремљ коментарисао Вучићеве речи о будућем директном сукобу НАТО и Русије
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
СРБИЈА
Вучић о санкцијама Русији: Поносан сам на своју земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала