- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Немачка формирала кризну групу у случају Трампове победе

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаНемачка застава на згради Бундестага
Немачка застава на згради Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Дипломате немачког Министарства спољних послова формирале су незваничну „кризну групу“ у циљу припреме сценарија за повратак на власт бившег председника земље Доналда Трампа у Сједињеним Америчким Државама, објавио је „Фајненшел тајмс“, позивајући се на представнике ресора.
„Чланови групе планирају да размотре шта ће за Немачку значити могућа победа Трампа на председничким изборима у САД и како Берлин треба да на то одреагује“, прецизирао је „Фајненшел тајмс“.
Тренутно су главне дискусије у оквиру групе усмерене на одлуку америчког председника Џозефа Бајдена да одустане од реизбора, пише лист.
Координатор за трансатлантску сарадњу у Влади Михаел Линк, који је такође члан групе, у разговору за Спутњик овај корак је назвао преломним тренутком.
Перспектива победе Трампа изазива „дубоку забринутост“ у Берлину, истиче „Фајненшел тајмс“.
Према листу, немачке власти се боје још већег јачања протекционизма у америчкој економији, него за време првог Трамповог мандата. Конкретно, Берлин страхује од увођења царине од 10 одсто на сву робу коју увозе САД.
Такође, Немачка се боји могуће одлуке Вашингтона да одустане од дела савезничких обавеза у оквиру НАТО у случају Трампове владавине, рекао је за ФТ високопозиционирани немачки званичник.
Групу су формирали запослени политичког департмана Министарства који одржава односе са Северном Америком, одељења за политичко планирање немачког Министарства и кабинета координатора за трансатлантску сарадњу у немачкој Влади. Групу такође чине и запослени амбасаде Немачке у Вашингтону.
Претходно, амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да се повлачи из предизборне трке, а потом је подржао актуелну потпредседницу Камалу Харис као кандидаткињу демократа на председничким изборима.
Камала Харис и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
СВЕТ
Повлачење Бајдена из трке за председника Америке не мења ништа - Трамп се враћа у Белу кућу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала