- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Непобедиви ракетни систем „Искандер“ ─ ноћна мора за украјинску војску

© Sputnik / RIA Novosti / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "искандер М" у зони специјалне војне операције
Ракетни систем искандер М у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Пратите нас
Руски мобилни балистички системи 9К720 „Искандер“ постали су права ноћна мора за војску кијевског режима последњих месеци, наносећи прецизне и смртоносне ударе по украјинским оклопним возилима, командним и контролним пунктовима, возовима који носе војну технику и логистичким чвориштима.
Невероватна ефикасност ракетних удара „искандера“ на украјинске војне циљеве у великој мери је резултат капацитета овог оружја, сматра пензионисани пуковник руске војске и војни аналитичар Виктор Литовкин.

„‘Искандер’ има две врсте ракета. Постоје балистичке или квазибалистичке ракете које лете балистичком путањом, али одступају од курса десно, лево, горе, доле – односно маневришу дуж своје путање, због чега се називају квазибалистичким. Могу да се уздигну високо у свемир и да ударе вертикално у жељену мету. Оне не постижу само суперсоничну, већ и хиперсоничну брзину у тренутку удара“, објаснио је Литовкин.

„Затим постоје крстареће ракете које лете ка мети, такође суперсоничном брзином, али се крећу око области. Они лете 6-7-12 метара изнад земље, у оквиру овог домета, крећући се ка мети као змија. Обе ове врсте ракета скоро је немогуће открити и пресрести“, истакао је стручњак.
Према његовим речима, ракете „искандер“ су толико ефикасне, јер их непријатељски радари једноставно „не виде“, а ако радар не може да „види“ ракету, онда је немогуће да се на њу испали ракета која би је пресрела.
Прецизни обавештајни подаци такође играју значајну улогу у успешности удара „искандера“, јер је потребно знати координате мете да би се исцртала путања ракете и да се узму у обзир временски услови и други фактори који би могли да утичу на путању лета, објаснио је Литовкин.
Аналитичар је такође указао да су и квазибалистичка и крстарећа ракета прилично моћне због значајне количине бојевих глава које носе и што при удару изазивају знатну штету.
Он је, међутим, напоменуо да нема разлога да се ракете „искандер“ употребљавају против било које мете.
„Не можете тек тако да лансирате ‘искандер’, јер је негде примећена нека пешадијска формација. Зашто бисте то урадили? Постоје и друге ракете“, приметио је Литовкин.
„Тешка, велика и скупа ракета“ као што је „искандер“ погоднија је за уништавање циљева попут ваздушних база, рафинерија нафте и лучких објеката, док се мањи циљеви могу збрисати и ракетама типа „калибра“, дроновима или чак артиљеријом, закључио је он.
Лансирање ракете из система Искандер током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Специјална операција у Украјини
Око 50 страних инструктора погинуло у удару „искандера” /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала