- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Ситуација није добра – не знамо куд даље“: Руској фрегати забрањују да уплови у европске луке

© Sputnik / Ivan Sekretarev / Уђи у базу фотографијаРуска фрегата "Штандарт"
Руска фрегата Штандарт - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Пратите нас
Шпанске власти су, након Француске, забраниле руској историјској фрегати „Штандарт“ да уплови у њену луку и допуни залихе – брод не може да напусти воде Европске уније због недостатка горива, рекао је за Спутњик капетан Владимир Мартус.
Брод се тренутно налази код обала шпанске Галиције.

„Све државе Европске уније сада могу да се понашају по том обрасцу. Плашим се да ће тако и поступити. Ситуација је жалосна, јер не знамо куд даље да идемо. Да идемо негде ван граница ЕУ – немамо довољно горива. Веома смо огорчени због такве неправде“, рекао је капетан.

Како је додао, посада је успела да попуни залихе воде у Француској захваљујући помоћи морнара из француског јахтинг клуба који су на моторним чамцима довезли воду на брод.
„Сви морнари нас подржавају и сматрају да је то веома неправедна одлука. Имамо воде за још три дана. Купамо се морском водом. Хране имамо за три, четири дана“, пожалио се Мартус.
Он намерава директно да се обрати Европској унији како би покушао да добије укидање санкција. Француске власти су оставиле на снази забрану уласка брода у своје луке. Посада је уложила жалбу на одлуку префектуре Финистер у Врховном суду, али ће процес потрајати најмање четири месеца.
„Једино решење за нас је да се обратимо Европском парламенту са захтевом да се ревидирају та документа о санкцијама. Ово је историјски брод, а не државна организација. Покушаћемо да ступимо у контакт са посланицима ЕУ који су донели ту одлуку и да видимо шта може да се уради. Сада је важна морална подршка и разумевање политичара да тако не треба да се ради“, закључио је Мартус.
Префектура департмана Финистер у западној Француској забранила је фрегати „Штандарт“, која представља тачну копију брода из времена Петра Великог, да упловљава у луке након што је у санкције ЕУ против Москве додата формулација о „копијама историјских бродова“. Посада је спречена да учествује на међународном фестивалу једрењака у Бресту и не сме да уђе у луку чак ни да допуни залихе. Посаду чини 17 морнара из Русије, Француске, Шпаније, Холандије, Белгије, САД, Енглеске и Израела.
Посада брода је покренула петицију на сајту change.org у којој позивају Савет Европе да заштити фрегату као део светске културне баштине, да укине европске санкције уведене против ње и да јој дозволи да упловљава у луке. Петицију је потписало око 2.000 људи који осуђују санкције против брода.
Фрегат Штандарт в порту Пирей  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
РУСИЈА
Француска не дозвољава руској фрегати да уплови у луку – посади понестаје воде и хране
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала