- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дебакл олимпијског турнира: Руси отказали, остали побегли – а неки су видели шта се десило Новаку

© THOMAS COEXАндреј Рубљов
Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Пратите нас
Велику неправду доживели су руски спортисти којима је забрањено да иду на Олимпијске игре, док су они којима је дозвољено добили низ захтева који морају да испуне како би отишли у Париз. Неколико руских тенисера и тенисерки није желело да иде против своје земље, и одлучили су да не учествују, а тениски турнир доживео је прави дебакл.
Како би учествовали на Олимпијским играма руски и белоруски спортисти морали би најпре да се баве индивидуалним спортом, а ако испуњавају тај услов морају да потпишу докумет којим се готово ограђују од своје државе односно Русије и Белорусије.

Руси масовно одбили

На ове услове нису желели да пристану Андреј Рубљов, Карен Хачанов, Дарија Касаткина, Људмила Самсонова и Арина Сабаленка.
Русија и Белорусија јесу остала без ових великих имена, али већу штету претрпеће сам тениски олимпијски турнир који остаје без пет фантастичних играча како у мушкој тако и у женској конкуренцији.
Сви они привлаче велики број гледалаца, а нарочито се то може рећи за Рубљова и Сабаленку. Андреј не крије емоције, воли да их испољава и публика зна да ће се на његовом мечу увек догодити спектакл неке врсте.
Са друге стране, Сабаленка је двострука Грен слем шампиона, бивша број један, а тренутна број три на свету и тенисерка која плени харизмом, али исто тако игра изузетно атрактиван тенис због чега је једна од миљеница публике на којој год страни света да се појави.
Осим што су добили низ захтева који нису желели да испуне јер није ни спортски ни људски уцењивати, тенисери из Русије и Белорусије нису желели да пристају на лоше услове у Паризу о којима се увелико прича.

Нису сами...

Да није проблем у Русима доказују масовни откази за тениски олимпијски турнир. Лоша организација, картонски кревети и сам распоред довели су до још неколико великих отказа.
Учешће на Олимпијским играма одбили су Хуберт Хуркач, тренутно седми рекет света, као и Алехандро Давидович Фокина. Када је реч о дамама у Париз не иду Онс Жабур, двострука финалисткиња Вимблдона као ни Ема Радукану, шампионка УС Опена односно Паула Бадоса, шпанска тенисерка.
Неки од ових играча као разлог навели су повреде што је можда истина у случају Пољака, али Фокина очигледно нема проблем те природе иако је то рекао. Шпански тенисер само неколико дана после отказивања Игара добио је специјалну позивницу за турнир у Атланти коју је радо прихватио.
Осим лоше организације тениски турнир на грама у Паризу унапред је био осуђен на пропаст због тајминга. Нико од тенисера није срећан што је са шљаке морао да оде на траву па се затим поново врати на ту исту шљаку како би играли Олимпијске игре.
То није крај јер ће одмах по завршетку Игара тенисери и тенисерке морали да пређу на бетон како би се спремили за УС Опен. Промене подлога у тако кратком временском периоду могу да буду не само захтевне него и опасне јер играчи који се не прилагоде могу да се повреде.

Новакова школа

Један од разлога зашто је тениски турнир у Паризу доживео дебакл могао би да буде и Новак Ђоковић, односно ситуација која се догодила српском асу. На његовом примеру остали тенисери видели су колико је на теренима Ролан Гароса шљака била лоша.
Молио је Новак организаторе, свађао се са судијама током мечева и објашњавао да је шљака ужасна, али нико ништа није мењао и српски ас се повредио што је могло да га кошта учешћа на Олимпијским играма.
Морао је најбољи свих времена и на операцију, али је срећом успео брзо да се опорави. Сада ће се вратити на ту исту шљаку која се очигледно није допала ни осталим играчима.
Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
СПОРТ
Олга се није ознојила за четвртфинале – Хамад двапут у два дана изгубио од истог ривала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала