- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кнајсл: Европу чека пораст криминала и тероризма, последице ће бити горе него у бившој Југославији

© AFP 2023 / INA FASSBENDERОружје украјинских Оружаних снага
Оружје украјинских Оружаних снага  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Испоруке западног оружја Украјини прете Европи порастом организованог криминала и тероризма, изјавила је бивша министарка спољних послова Аустрије Карин Кнајсл.
„Европа ће морати да се суочи са последицама неконтролисаног тржишта оружја у Источној и Централној Европи. А ово искуство биће горче од последица ратова у бившој Југославији. То ће значити пораст организованог криминала и тероризма“, рекла је Кнајсл, обраћајући се путем видео-линка на заседању Савета безбедности УН о испорукама западног оружја Кијеву.
Она је упозорила да ће се оружје и плаћеници са борбеним искуством послати у Кијев неизбежно вратити у своје матичне земље.
Према њеним речима, они који у Европи позивају на мир, истовремено се жигошу као издајници.
„Тенкови, а не преговори – то је пут који бира Европска унија. ЕУ се залаже за повећање протока оружја у Украјину или бар за олакшавање транзита, као што то чини неутрална Аустрија, за разлику од неких земаља-чланица НАТО-а. Управо у Турској и Кини се сада спроводи дипломатија“, додала је бивша аустријска министарка.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представљају „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.
У Кремљу су саопштили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Руско-украјински преговори - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Специјална операција у Украјини
Русија: Ако је Кијев сазрео за преговоре, нека пожури – Путинов предлог је најбоље што ће добити
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала