- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Потез без преседана: ЕУ шаље прву милијарду за Украјину од замрзнуте руске имовине – реаговао Кремљ

© Sputnik / Алексей ВитвицкийСпоменик-скулптура знаку евра у седишту Европског парламента у Бриселу
Споменик-скулптура знаку евра у седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
Пратите нас
Европска унија ће данас преусмерити у фонд ЕК за Украјину прву траншу војне помоћи у висини од 1,5 милијарди евра од прихода од замрзнуте руске имовине, саопштила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
„ЕУ подржава Украјину. Данас ћемо за одбрану и обнову Украјине пребацити 1,5 милијарди евра у виду прихода од замрзнуте руске имовине“, написала је Фон дер Лајен на мрежи „Икс“.
Европска комисија је објавила документ са појашњењем те процедуре, која је без преседана у светској историји. Према документу, средства неће бити пребачена директно Кијеву, него у фондове Европске комисије – углавном у Европски мировни фонд, за компензацију државама ЕУ за оружје.
„Тај новац ће бити преусмерен преко Европског мировног фонда и фонда за подршку Украјине за подршку украјинских војних капацитета и обнову земље“, наводи се у документу. Како је прецизирано, 90 одсто средстава ће бити пребачено Европском мировном фонду, а 10 одсто Фонду за подршку Украјине, која се користе за финансирање војних потреба и потреба обнове земље.
Европска комисија је такође саопштила да се за сада врши експропријација прихода само од имовине блокиране на платформи „Јуроклир“ у Белгији.

Реаговао Кремљ

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је одлука ЕУ незаконита.
„То није разлог за брзу реакцију, то је повод за промишљене акције као одговор на такве незаконте одлуке које реализује Европска унија. Такве одлуке Европске комисије неће остати без одговора“, поручио је Песков.
Подсећамо, раније је министар иностраних послова Чешке Јан Липавски саопштио да је Европска унија одобрила коришћење прихода од руске имовине у циљу подршке Оружаних снага Украјине. Кремљ је рекао да то не представља ништа друго до експропријацију.
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Специјална операција у Украјини
Србија није подржала ЕУ о додели прихода од замрзнуте руске имовине Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала