- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и АСЕАН: Стратешко партнерство јача стабилност у азијско-пацифичком региону

© Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаСамит Русија-АСЕАН
Самит Русија-АСЕАН - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
Пратите нас
Односи Русије и АСЕАН (Асоцијација нација југоисточне Азије) су се за 30 година претворили у обострано корисно стратешко партнерство, наводи се у заједничкој изјави Москве и АСЕАН поводом 20. годишњице придруживања Русије Споразуму о пријатељству и сарадњи у југоисточној Азији.
„Односи Русије и АСЕАН су се за последњих 30 година претворили у узајамно корисно стратешко партнерство, подржано прогресивним и свеобухватним дијалогом и сарадњом, а придруживање Русије ТАС (Споразум о пријатељству и сарадњи у југоисточној Азији) ојачало је њен допринос свету, стабилност и одржив развој у азијско-пацифичком региону“, истиче се у заједничкој изјави.
Русија и АСЕАН су договориле следеће:
Предузимање даљих заједничких мера за јачање сарадње Русије и АСЕАН у свим правцима асоцијације и израда у том циљу Комплексног плана деловања за реализацију стратешког партнерства Русија-АСЕАН за 2026-2030. годину;
Унапређивање сарадње у оквиру Уједињених нација и специјализованих установа организације;
Асоцијација ће продубити сарадњу са Русијом у структурама ове организације, посебно на Источноазијском самиту, Регионалном форуму АСЕАН, Проширени поморски форум АСЕАН;
Односи стратешког партнерства Русије и АСЕАН доприносе јачању мира и стабилности у азијско-пацифичком региону;
Русија и земље учеснице АСЕАН ће повећавати сарадњу у области безбедности, укључујући сајбер безбедност;
АСЕАН ће уз помоћ Русије унапредити интеракцију са Евроазијском економском унијом и Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), што ће ојачати међурегионалну сарадњу.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је такође казао да је АСЕАН један од најважнијих елемената праведнијег мултиполарног светског поретка у настајању, те да је био и остао „језгро“ напора у региону који имају за циљ да обезбеде стабилан и сигуран ванблоковски развој Азијско-пацифичког региона.
Седница Високог Евроазијског економског савета  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
РУСИЈА
Лавров: Формира се Велика Евроазија – прикључује се и арапски свет
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала