- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пометња у Пентагону: Нова акција Русије и Кине – овако би изгледао нуклеарни одговор на претњу

© Фото : Russian Defense MinistryБомбардери Ту-95
Бомбардери Ту-95 - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
Пратите нас
Ако говоримо о циљевима ове патроле, онда су они следили циљеве увежбавања заједничких акција у случају глобалне претње за земље попут Руске Федерације и НР Кине, каже руски војни експерт Алексеј Леонков, коментаришући вест да су руски и кинески авиони извели заједничке ваздушне патроле у близини Аљаске.
Заједнички лет је трајао дуже од пет сати, а у вежби су учествовали стратешки носачи ракета Ту-95МС Ваздушно-космичких снага Русије и кинески стратешки бомбардери Х6-К, који су извршили ваздушне патроле изнад вода Чукотског и Беринговог мора и северног дела Тихог океана.
„Ово је сарадња стратешких нуклеарних снага, које представљају стратешки бомбардери, који су носиоци нуклеарног оружја. Стога, ако су се раније такви летови обављани у региону Јужног кинеског мора, сада се обављају и у северним географским ширинама. То јест, задатак се разрађује - ако се изненада појави претња на подручју Кине онда се делује у Јужном кинеском мору заједничким летовима, а ако се против Русије јавља некаква претња, посебно са Аљаске, тада се увежбава у водама изнад Чукотског, Баренцовог мора и у северним деловима Тихог океана“, објашњава Леонков.
Вежбу су обезбеђивали руски ловци Су-30СМ и Су-35С. По завршетку задатка, авиони су се вратили на своје матичне аеродроме.

Паника у Пентагону

У појединим фазама руте, авио-групу су пратили ловци страних држава, а авиони обе земље су деловали стриктно у складу са одредбама међународног права.
„Јасно је да овај лет нису пратили само ловци Руске Федерације, руских Војно-космичких снага, већ су подизани и авиони са Алеутских острва, из Сједињених Држава, а полетели су и авиони из Јапана, који су пратили наше и кинеске стратешке бомбардере. У принципу, све је урађено стриктно по плану, није било никаквих нарушавања ваздушних граница, нити приласка границама Сједињених Држава, али је то изазвало извесну пометњу у Пентагону, у америчкој команди, јер је свет посматрао ове летове управо као претњу или демонстрацију претње Сједињеним Америчким Државама које планирају да у блиској будућности воде агресивнију политику према Кини у Азијско-пацифичком региону“, oценио је Леонков.
Према саопоштењу Северноамеричке ваздушне команде (НОРАД), бомбардери су примећени код обале Аљаске, али нису ушли у ваздушну зону Канаде или САД и остали су у међународном ваздушном простору. На делу руте авио-групу су пратили амерички ловци Ф-35, Ф-16 и Ф/А-18.
Вежба је одржана у оквиру имплементације плана војне сарадње Кине и Русије за 2024. годину и није била усмерена против трећих земаља, нагласило је руско Министарство одбране.

Стратешки бомбардери Ту-95МС део су руске нуклеарне тријаде

Стратешки бомбардери Ту-95МС део су авијације дугог домета Ваздушно-космичких снага Русије и компонента руске нуклеарне тријаде. Могу да носе крстареће ракете Х-102 са термонуклеарном бојевом главом снагом до једне мегатоне и дометом од 5.500 километара.
Бомбардери Х-6 које користи кинеска страна су лиценцирана копија совјетског Ту-16, који је повучен из употребе руске војске почетком деведесетих. Њихова каснија модификација, Х-6К, опремљена је модернијим моторима руске производње и може да носи високопрецизне крстареће ракете.
Подсетимо, током посете Владимира Путина Кини, само неколико дана након његове инаугурације средином маја, руски и кинески лидер су потписали заједничку изјаву о продубљивању свеобухватног стратешког партнерства Русије и Кине, у којој се, између осталог, говори о проширењу сарадње у војној сфери, укључујући редовне заједничке ваздушне и поморске патроле.
Пилоти авиона „Ту-95“ увежбавају допуну горива током лета. - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Плес „медведа“ у ваздуху /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала