- Sputnik Србија, 1920
ОИ 2024

Тина Крајишник за Спутњик: Боже здравља – до финала!

© AP Photo / Mark BakerТина Крајишник
Тина Крајишник - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
Пратите нас
За Србију је увек остављала срце на терену, а да се за репрезентацију само на тај начин и игра Тина Крајишник научила је и остале саиграчице са којима иде на ново велико такмичење. Капитен женске кошаркашке репрезентације Србије за Спутњик је говорила о атмосфери у тиму, порукама које је пренела младим кошаркашицама и противницама у Лилу.
Српске кошаркашице обављају финалне припреме пред пут. Славиле су у пријатељској утакмици против Јапана, показале да је форма ту, а ту је и тимски дух на који је Тина Крајишник као капитен поносна.
„Атмосфера је добра, заједно преживљавамо све, припреме, тренинге, врућину. Путовања су била тешка, али све је то утицало да се још боље упознамо и све се уклопило“, каже Крајишник на почетку разговора за Спутњик.
Кошаркашицама Србије није било лако да дођу до завршног такмичења. Квалификације су играле у Бразилу где је домаћа репрезентација била један од противника. Морале су да играју и против публике, али на крају су избориле победу која се испоставила као пресудна за квалификациона карта.
„Жеља и вера у тим, једноставно и ранијих година је било немогућих и тешких утакмица па су се освајале медаље. Ове године је било изазовније, ишли смо у Бразил, био је то изазован пут, играли смо против њих, пет хиљада људи навија против нас. Толико околности је било које нису биле на нашу руку, али успех мора да се заслужи, а ова генерација га је сигурно заслужила. Сигурно смо требале да будемо ту где јесмо, међу 12 најбољих екипа и верујем да ћемо то доказати. Чека нас изузетно занимљив турнир“, поручује капитен.
Тина је добила тежак задатак када је наследила улогу капитена јер је у репрезентацију морала да уведе и велики број младих кошаркашица. У томе су јој помогле искусне саиграчице, а сада када је са њима прошла неколико такмичења осећа да је екипа спремна за велика дела.
„Дефинитивно је незгодно када добијеш такву част. Улога је велика јер се ради о смени генерација, има још искусних играчица, али постоји један јаз. Просто те девојке су дошле и пратиле су како смо низале успехе, али сада је њихова улога другачија, да они буду актери. Имале су добре примере, трудиле смо да будемо ту за било које објашњење. Имале смо времена, важних утакмица на Европском и Светском првенству, све је то искуство. Сада је тим спреман и зрелији, и сада верујем да је мој посао много лакши“, објаснила је Крајишник.
Са посебном улогом долази и посебна одговорност, али она се са њом одлично носи. Саиграчицама је велика подршка и на терену и ван њега, а њене речи све девојке слушају са великом пажњом.

„Да се поставе основне вредности које су иначе владале, да се тимски дух задржи и да се диже увек на виши ниво, да верују у саме себе. Сваки дан се ради, свака девојка даје максимум. Подсећам их да верују у нас, нема лимита, носити дрес репрезентације је увек част и својом борбом смо и постизали успехе. То је порука коју сам хтела да им пренесем“, истакла је кошаркашица која у дресу Србије има златну медаљу са Европског првенства.

Србија ће у Паризу играти против Порторика, Кине и Шпаније у групној фази Олимпијских игара.
„Ниједна група није лака, али имамо екипе са којима смо играли на неки начин су нам познате, свесни смо квалитета и мана, највећи циљ је да будемо на нивоу задатка. Имамо Порторико који је изборио пласман после неизвесних завршница, брзе су, шутирају добро, али имају мане у одбрани које морамо да казнимо, прост приступ, да одрадимо што се тражи. Са Кином смо играли на припремама што је нешто сасвим друго, не треба бити опуштен. Јаке су, утрениране, очекујем добар меч, можемо да им парирамо. Шпанија је подмлађена, нове младе играчице, али имају препознатљив сyстем. Агресивна одбрана, ми треба да искористимо брзом игром и продорима. Свака утакмица и кош су битни јер се гледа и кош разлика“, анализирала је Крајишник.
На турниру у Токију српске кошаркашице завршиле су на четвртом месту, али околности су биле знатно другачије.

„Искрено увек остане жал, да ли смо могли другачије, више. Прошли пут је утакмица била претешка, биле смо истрошене због Европског. Да не причамо о прошлости, имамо пред собом шансу, али треба разумети да много девојака први пут иду на велико такмичење. Трудимо се да идемо корак по корак, ако дођемо Боже здравља до полуфинала или финала бићемо спремне“, рекла је на крају разговора Тина Крајишник.

Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
СПОРТ
Већи од свог спорта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала