- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп ово не може да заустави: Револуционарна промена коју доноси БРИКС /видео/

© Sputnik / Михаил Кутузов / Уђи у базу фотографијаДолари
Долари - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
Пратите нас
Доналд Трамп намерава да брани долар! Свим расположивим средствима. Поред војних потенцијала, технолошке предности и дипломатских иницијатива, америчка валута деценијама је представљала један од четири стуба доминације САД светском политиком и процесом глобализације.
Илустративно говорећи, у доларима се одвијала половина глобалне трговине, било да се у овој валути плаћало или обрачунавало, а на тржиштима енергената, оружја и критичних сировина дуго је то било и једно средство плаћања. Међутим, ствари су се почеле мењати. Најпре постепено и готово неприметно, а потом и све брже и отвореније.

Штампање долара, уносан посао

Са једне стране, штампање долара представљало је најуноснији посао у САД, вероватно и на свету. Федералне резерве практично су постале глобална централна банка и то је доносило незамисливе предности. Лагодан живот Американаца и енормне профите америчких компанија почели су финансирати сви остали на планети, а између осталог, то се одигравало и захваљујући установљеној доларизацији глобалне економије. За Американце и америчке компаније то јесте било добро, али је за све остале на планети и њихове провреде то било лоше. Зашто би остали пристајали на такав оквир?
Са друге стране, укупни потенцијали моћи САД су опали и сада се тема дедоларизације може отворити. Начелно, о дедоларизацији се размишљало још одавно, мада није било једноставно покренути је. Јер, пре две или три деценије САД су „одскакале“ у погледу војних потенцијала, технолошких предности и дипломатских иницијатива, свака активност усмерена против долара могла се завршити војном интервенцијом, технолошком изолацијом или политичким санкцијама. Дакле, требало је сачекати тренутак и промену околности.

Све се мења од пандемије

Околности се мењају од 2008. године, а добијају сасвим нову динамику у постпандемијском периоду. БРИКС постаје кључна платформа за промовисање трговине у сопственим валутама и установљавање новог платног система. Унутар БРИКС данас се плаћање у националним валутама врши у 80 посто случајева.
Руски министар финансија Антон Силуанов, који је вероватно и најзначајнији стратег изградње новог глобалног платног система, мање је концентрисан на стварање заједничке обрачунске валуте унутар БРИКС, а више на осмишљавање новог начина обрачуна, заснованог на дигиталној имовини која ће се везивати за националне валуте.
Такав приступ омогућава не само да се заобиђе чувени СВИФТ, него и да се заобићу банке. У сваком погледу, револуционарна промена, која драстично смањује улогу долара у трговини, али и улогу њујоршког Вол стрита у светској привреди, последично и Стејт департменту и Пентагону се сужава маневарски простор за иницијативе или интервенције.

Трампов контранапад

У Трамповом окружењу, како наводе добро обавештени извори, схватају да су нужне хитне контрареакције, те се разматрају начини санкционисања свих који желе драстично обуздавање улоге САД у међународним односима путем дедоларизације. На „тапету“ су и државе и појединци.
Трамп је већ у интервјуу Си-Ен-Би-Си-ју наговестио како неће дозволити другима одбацивање долара, упоређујући такав развој ситуације са „поразом у револуционарном рату“. Ипак, отворено је колико су овакве потенцијалне контрамере САД правовремене и какве ће ефекте у међународним односима проивести?
Прво, процес дедоларизације је далеко одмакао и БРИКС се више у овој намери не може зауставити. Трампов кабинет евентуално може усмерити своје мере против мањих држава које се желе прикључити платформи БРИКС – а, али то неће променити суштину.
Не може Србија, таман и наставила са плаћањима енергената у доларима компензовати губитке САД који настају зато што Кина плаћа енергенте у јуанима. Друго, мерама против великих играча у глобалној економији, а ту се на првом месту мисли на Кину, повећаће се напетости у међународним односима и све ће постати још комплексније.

Закаснела реакција

Изгледа како су САД са оваквом врстом контрареакције закасниле и како ефекти свега могу узроковати несагледиве последице. Ако се у Вашингтону размишљало о санкционисању других који истискују долар, онда је тренутак за тако нешто био други мандат Барака Обаме или први мандат Доналда Трампа. Тада се још и нешто могло постићи. Овако, ствари су отишле у другом смеру.
Дедоларизација је неповратна и за САД није питање могу ли је зауставити, него како исконтролисати последице и учинити да штета буде што мања. Све остало је чисто коцкање или клађење, без извесног исхода и са огромним ризицима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала