- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Палестински дипломата: Убиство лидера Хамаса показује да Нетанијаху не жели прекид ватре

© Tanjug / AP Photo/Mohammed ZaatariПрипадници Хамаса на протесту због убиства лидера политичког крила овог покрета Исмаила Ханије
Припадници Хамаса на протесту због убиства лидера политичког крила овог покрета Исмаила Ханије - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
Пратите нас
Убиство лидера политичког крила Хамаса Исмаилa Ханијеа доказује да израелски премијер Бењамин Нетанијаху не жели прекид ватре у Гази, изјавио је за Спутњик амбасадор Палестине у Аустрији и стални посматрач при Уједињеним нацијама у Бечу Салах Абдел Шафи.
„Мислим да убиство Исмаила Ханије показује да је Израел заинтересован за даљу ескалацију у региону. Јер ово је терористички акт. Политичко убиство је чисти чин државног тероризма. А јасан циљ овога је да се ситуација додатно ескалира, посебно у тренутку када су предузети кораци ка прекиду ватре између Израела и Хамаса. И ово је такође доказ да Нетанијаху не жели прекид ватре“, оценио је дипломата.
Он је објаснио да би прекид сукоба у Гази значио „политички крај“ Нетанијахуа и он то врло добро зна.
„И због тога је заинтересован за даљу ескалацију. А овај напад или убиство, које се догодило у страној земљи, представља провокацију усмерену против Ирана, а такође ће потпирити ситуацију између Израела и Ирана. И то је заједно са јучерашњим нападом на Бејрут и покушајем да се ликвидира високи представник Хезболаха. Сви ови развоји ситуације десили су се у протекла 24 сата и значе драматичну ескалацију на Блиском истоку“, додао је саговорник агенције.
Дипломата очекује да ће на ово одреаговати Хамас, а такође и Иран.
„Зато што је то напад на суверенитет Ирана. А такође можемо очекивати да ће Хезболах одговорити на напад на њиховог високог лидера у Бејруту“, прецизирао је он.
Према његовим речима, тема убиства фигурираће на различитим састанцима и дискусијама на платформама УН у Бечу. Дипломата је подсетио да Палестина редовно износи на расправу ситуацију у Гази и геноцид и то ће чинити и даље како би привукла пажњу свих страна на развој ситуације око сукоба у региону.
Израелска војска извела је у уторак ваздушни напад на јужно предграђе либанске престонице Бејрут у покушају да елиминише високог команданта Хезболаха, кога оптужује за умешаност у гранатирање Голанске висоравни, где је у суботу погинуло 12 припадника локалне заједнице Друза, међу којима је било и деце.
Хезболах негира било какву кривицу. Руско Министарство спољних послова назвало је нападе Израела на Либан кршењем међународног права.
Палестински покрет Хамас у среду је саопштио да је лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије погинуо у израелском нападу на његову резиденцију у иранској престоници Техерану, где се налазио како би учествовао на инаугурацији новог иранског председника. Покрет је за његову смрт окривио Израел и Сједињене Америчке Државе и саопштио да напад неће остати без одговора.
Председник Ирана Масуд Пезешкијан - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
СВЕТ
Председник Ирана поручио убицама лидера Хамаса: Терористички окупатори, зажалићете!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала