- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Нешто је прилично чудно...“: Захарова о сензационалним детаљима истраге атентата на Трампа

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
Детаљи истраге атентата на кандидата на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама Доналда Трампа од интригантних прелазе у сензационалне, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на свом Телеграм каналу.
Она је подсетила да су „новинари-истраживачи“ „Њујорк тајмса“ добили приступ преписци полиције Пенсилваније и утврдили да је, према њеним речима, нешто прилично чудно.
„Испоставља се да су више од сат и по пре него што је пуцано на Трампа, полицајци слали једни другима фотографије атентатора Томаса Метјуа Крукса, који је шетао територијом комплекса, где је требало да говори председнички кандидат и проверавао удаљеност помоћу, пазите, оптичког даљиномера“, написала је Захарова.
Портпарол је представила ситуацију у којој се извесна особа, која очигледно није припадник специјалних служби, задужених за безбедност догађаја, једноставно шетка са даљиномером уочи појављивања лица које чувају у јавности.
„А, тајна служба апсолутно ништа није урадила у вези са тим, или се само правила да ништа не ради“, истакла је Захарова.
Према њеним речима, новинари су утврдили да је из „периметра који је обезбеђиван“ уочи атентата искључено складиште АГР бр. 6 са чијег је крова и пуцао Крукс.
„Да би стигао тамо, није мора да прође ниједну безбедносну проверу. Томасу Метјуу Круксу чак нису биле потребне ни мердевине које је купио. Он је једноставно проучио комплекс даљиномером, узео пушку и попео се на кров зграде како би убио главног кандидата на председничким изборима у САД“, нагласила је Захарова.
Она је поставила питање: „погодите које је изузео зграду из безбедносног периметра?“.
„Америчка тајна служба, чије је руководство именовао (актуелни амерички председник) Џозеф Бајден“, подвукла је она.
Доналд Трамп после атентата - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
СВЕТ
Директор тајне службе САД назвала највећим неуспехом пропусте у обезбеђивању Трампа током атентата
Поред тога, Захарова је навела још неке „запањујуће чињенице - атентатор Крукс је уочи догађаја претраживао на интернету информације о удаљености Ли Харвија Освалда и бившег америчког председника Џона Кенедија, као и да је Крукс имао своје дронове, које је лансирао уочи митинга у Пенсилванији“.
Према њеним речима, америчка тајна служба одбила је тражени састанак са локалном полицијом – истом оном која је сумњала на Крукса уочи покушаја атентата.
„Можда би америчке обавештајне службе требало да повуку неколико стотина људи који свуда прате руске дипломате у узалудном покушају да их убеде да сарађују, и да их искористе да запуше праве безбедносне рупе, Макар за главне званичнике америчке политичке сцене?“, шаљиво је предложила Захарова.
Дипломата је додала да полиција у међусобној комуникацији Тајну службу назива СС (Secret Service).
Она је закључила да се „САД свуда уплићу, мешају у све, проглашавају се за изузетне и најбоље – а у стварности је то један мехур од сапунице, унутар којег су само лажи и измишљотине“.
На председничког кандидата и бившег америчког председника Доналда Трампа 13. јула је извршен покушај атентата током предизборног митинга у Пенсилванији. Трамп је рањен у ухо, а нападача су убили припадници америчке тајне службе, која је задужена за заштиту највиших званичника државе. ФБИ инцидент истражује као „покушај атентата и могући унутрашњи тероризам“. Осумњичени је идентификован као 20-годишњи Томас Метју Крукс.
Палестинске заставе преко ковчега убијеног лидера Хамаса Исмаила Ханијеа и његовог телохранитеља. - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
СВЕТ
Атентати се враћају у политичку моду – срља ли планета ка Трећем светском рату
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала