- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу обелоданио страшне губитке украјинске војске

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаРуска војска у зони СВО
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2024
Пратите нас
Према подацима Министарства одбране Русије, Украјина је за непуна два месеца изгубила више од 115.000 војника, а то је могло да се избегне да је Кијев прихватио предлоге руског председника Владимира Путина, саопштио је секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу.

„За ова два месеца територија коју контролишу наше снаге је проширена за 420 квадратних километара. Према подацима Министарства одбране, украјинске снаге су изгубиле преко 115.000 својих војника. То је велика цифра – 115.000. Скоро по 60.000 за месец. То је могло бити заустављено да су испуњени захтеви које је изложио наш председник. Зато је наш став јасан – трупе иду напред“, рекао је Шојгу.

Он је такође навео да је Украјина изгубила преко 3.000 јединица оклопне технике и преко 3.000 возила.
Шојгу је додао да „Запад, а у последње време и његове украјинске слуге, покушавају по сваку цену да издејствују паузу у борбеним дејствима како би кијевска хунта добила могућност да се прегрупише“.
„Не намеравамо да верујемо њиховим речима, ослањаћемо се само на конкретне акције“, истакао је секретар Савета безбедности.

Нема реакције из Кијева

Шојгу је нагласио да Кијев није реаговао на услове за решавање ситуације у Украјини које је у јуну изнео председник Путин.
„Од тада је прошло скоро два месеца – нема никакве реакције“, истакао је Шојгу.
Он је додао да је бесмислено говорити о формату као што је Женевска конференција о Украјини, „формула Зеленског“ и слично, јер „нису јасни преговори без главног преговарача“.
Раније је председник Русије Владимир Путин изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као делова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција. Украјинска страна је ову иницијативу одбила.
Патрик Тарнер - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Специјална операција у Украјини
У Кијев стиже специфичан натовац: Откривамо који задатак доноси
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала