Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Двојица Срба пуштена након привођења у Косовској Митровици, почела протестна шетња

© Tanjug / DOPISNIK KIMСрби у Косовској Митровици
Срби у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
Пратите нас
Лидер Српске демократије Александар Арсенијевић и функционер те странке Стефан Вељковић, који су приведени данас у северном делу Косовске Митровице, пуштени су на слободу.
Они су приведени јер су се побунили што су радници прекречили српске заставе осликане на зиду недалеко од моста на Ибру, који раздваја јужни и северни део Косовске Митровице и том приликом такозвана косовска полиција је била насилна.
Арсенијевић и вељковић су се одмах придружили грађанима који су кренули у протестну шетњу носећи заставу Србије и транспарент на коме пише "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни за све".
Због тога су се, испред станице полиције окупили грађани, као и представници Српске листе.
Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, насељен углавном Србима.
Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КФОР-а.
Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, ЕУЛЕКС, КФОР, САД наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и приштине уз посредство ЕУ.

„Курти наставља са хапшењима док не ухапси и последњег Србина“

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да последњим хапшењем двојице Срба у северном делу косовске Митровице премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти показује да ће са тим наставити док и последњег Србина не ухапси, стварајући свакодневно немогуће услове за живот српског народа на КиМ не би ли их сваковрсним притисцима натерао да напусте простор КиМ.
Како се наводи у саопштењу канцеларије то је део његове политичке агенде стварања етнички чистог Косова и Метохије у ком нема места за српски народ, већ само за његове великоалбанске идеје.
„Србомрзац Аљбин Курти данас је прво наредио да се префарба српска тробојка на месту посвећеном страдању браће Милић у Косовској Митровици, где су Срби јуче мирно протестовали због намере Куртија да отвори мост на Ибру, а онда је његова полиција брутално ухапсила двојицу Срба који су се супротставили скрнављењу српских симбола“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је реч о политичким активистима Александру Арсенијевићу и Стефану Вељковићу, који су на Тргу браће Милића приведени уз примену силе само зато што су се задесили на месту на ком су Куртијеви послушници желели да уклоне српску тробојку.
„Њихово брутално привођење доказује да су Срби у праву када су више него забринути за своју безбедност и егзистенцију на Косову и Метохији, посебно у светлу намере отварања моста на Ибру што се данас и показало бруталним привођењем и одмаздом, управо у близини моста“, наводи се.
Канцеларија подсећа да је истицање симбола једног народа цивилизацијска и демократска тековина која је дозвољена свуда у свету, само није у „фашистичком провизоријуму“ који ствара Аљбин Курти наочиглед међународне заједнице, а да уништавањем симбола српског народа, чије је истицање и употреба дозвољена чак и према прописима саме Приштине, Курти показује да је до сржи огрезао у мржњи према Србима и да то никаквим лажима не може да сакрије.
„Само се још представници међународне заједнице праве да то не виде и не чују и окрећу главу од страдања Срба кријући се иза млаких и закаснелих саопштења, уместо да на терену спроводе задатке који су им делегирани а то је заштита Срба који су свакодневно угрожени“, наводи се у саопштењу.

Српска листа тражи хитно ослобађање ухапшених Срба

Српска листа је најоштрије осудила неосновано хапшење двојице Срба у Косовској Митровици, затраживши да одмах буду ослобођени и да режим Аљбина Куртија престане да хапси и малтретира.
„Захтевамо од међународне заједнице да хитно реагује и заустави Куртија у намери да протера Србе и пређе тачку после које нема повратка. Њихова је дужност да превентивно делују и спрече терор над нашим народом а не да буду неми сведоци терора који Курти спроводи над српским народом“, саопштила је Српска листа.
„Подсећамо Куртијев режим и његове фаланге да чак и њихов устав и закони гарантују право на истицање националних симбола свих заједница на Косову и Метохији, те да је уклањање српске заставе доказ србофобије коју је инсталирао Куртијев режим и осионости лажног градоначелника Северне Митровице“, указала је Српска листа.
Овим поступком су, како наводи Српска листа, директно извршили кривично дело изазивање расне, националне и верске мржње.
У саопштењу се наводи да Куртијеви послушници „свакога дана изазивају кризе на северу Косова и Метохије са намером да изазову сукобе и протерају Србе, те оправдају присуство до зуба наоружаних Куртијевих фаланги у чисто српским срединама“.
Протест Срба у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2024
СРБИЈА
„Кфор има 1244 разлога да не отвори мост!“: Протест Срба са севера Косова и Метохије /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала