- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Пси рата“ хоће да испоруче „таурусе“ Кијеву

© AP Photo / South Korea Defense Ministry via APТаурус
Таурус - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
Пратите нас
Поновне иницијативе о испоруци Кијеву немачких ракета „таурус“ с дометом од 500 километара, које би могле да досегну и до Москве, покрећу „пси рата“, који прижељкују ексалацију сукоба у Украјини, кажу руски експерти, истичући да ни Ф-16, ни било које друго западно оружје неће променити ток руске специјалне операције.
Немачки канцелар Олаф Шолц већ дуже време одбија испорукe тих пројектила, јер сматра да би то довело до ескалације, а можда и до директног укључења Немачке у сукоб са Русијом, али не може да избегне притиске и расправе на ту тему, чак ни унутар своје владајуће коалиције.
Последња која се огласила по овом питању је Мари-Агнес Штрак-Цимерман, председница Одбора за одбрану у Бундестагу, која очигледно сматра да канцелар Шолц не иде довољно далеко, посебно због његовог одбијања да Кијеву испоручи ракете „таурус”.
Према њеним речима, Немачка и друге земље ЕУ треба да помогну Украјини да ојача ударну моћ већ испоручених борбених авиона Ф-16, који су недавно испоручени Украјини.
Руски политиколог Александар Асафов оцењује да европски јастребови попут Штрак-Цимерманове тврдоглаво и даље игноришу реалност.
„Постоје такви ‘пси рата’, које ми понекад називамо ‘јастребови’, и то је њихов став, они морају да служе имиџу ‘победе’ који сами покушавају да изграде. Пре само годину дана говорили су да Русија мора што пре да претрпи пораз на бојном пољу, да руску економију треба уништити до темеља, а онда оно што је остало поделити и дати Украјини у неком облику... То је део њиховог политичког става, не могу да кажу: ‘Драги бирачи, ми смо били у заблуди, све наше акције одређују наши себични интереси – расподела новца за лобирање ове позиције, укључујући и новац од једног броја украјинских олигарха преко посредника...’. Они се неће променити, они ће остати на тој позицији колико год је то могуће“, објашњава Асафов.
Иако Шолц губи на популарности у својој земљи, једино питање у коме још може бити сигуран у подршку већине немачког становништва јесу „тауруси“. Раније анкете су показале да се чак 66 одсто Немаца противи испорукама тих ракета, док ту опцију подржава 28 одсто њих.

Ако преда Кијеву „таурусе“ ослабиће одбрамбене способности Немачке

Док су Лондон и Париз испоручивали слично оружје Украјини, Берлин је одбио да их следи.
Штрак-Цимерман је и раније говорила да се нада да ће канцелар преиспитати своју политику „ако се ситуација промени” и оценила је да је он направио велику грешку што није дао зелено светло пре годину дана.
„Постоји један број политичких актера који инсистирају на ескалацији, на снабдевању (Украјине) са још више наоружања ради постизања војног пораза Русије. Узмимо и Британце који такође доста инвестирају у све ово. Дакле, постоје различите снаге у различитим земљама које заузимају ове ставове и сматрају да је потребно повећати максималан притисак на Русију. Они имају своје разлоге за то. Разлози су економски, политички и други. И наставиће то да раде, чак и ако изгледа апсурдно, чак и ако изгледа као неки лош виц“, каже Асафов.
Украјина je месецима тражила ловце Ф-16 и ракете „таурус“, а до сада су западни савезници оклевали да их испоруче због страха да би то могло ескалирати сукобе са Русијом. Међутим, авиони су већ стигли, а испорука „тауруса“ је и даље упитна. Било је чак и тврдњи стручњака да је потребан временски оквир од 12 до 18 месеци да би се „таурус“ интегрисао у борбени авион Ф-16 намењен за Украјину.
Крстарећим ракетама „таурус“ украјинска војска би могла да гађа руске положаје далеко иза прве линије фронта, укључујући циљеве на Криму и Кримски мост који је већ био мета напада.
„Таурус“ је немачка верзија ракета „сторм шедоу“ и „скалп“ које су Велика Британија и Француска већ послале Кијеву, али је већег домета.
Ова ракета класе ваздух-земља може да лети брзином од око 1.170 километара на сат и на висини од 35 метара и зато их радар тешко открива. Пројектил је намењен за високопрецизне ударе и уништавање добро заштићених објеката, укључујући подземна командна места и бункере.
Због великог домета борбени авион не мора да уђе у зону противваздушне одбране противника.
Бундесвер има око 600 ракета „таурус”, али се претпоставља да је тек између 150 и 300 спремно за употребу. Цена једне ракете је око милион евра.
Такође, немачка стручна јавност је ранијих месеци упозоравала и да Берлину не одговара ова испорука, јер неће моћи брзо да попуни сопствене залихе, па ће одбрамбене способности те земље бити доведене у питање.
Москва је више пута упозоравала да ће Запад слањем оружја Кијеву и учешћем у обуци украјинске војске само продужити сукоб, али да то неће променити ситуацију на бојном пољу и ток руске специјалне операције.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
РУСИЈА
Кремљ поручује Кијеву: Немате магичну пилулу — уништићемо све ловце Ф-16 у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала