- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нуклеарни тероризам: Кијев изазвао пожар на расхладном систему Запорошке нуклеарке

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2024
Пратите нас
У постројењу система за хлађење Запорошке нуклеарне електране дошло је до пожара, саопштио је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки. Према његовим речима, узрок пожара је гранатирање Енергодара од стране украјинских оружаних снага.
„Тренутно је свих шест енергетких блокова станице у режиму хладног гашења. Нема опасности од експлозије паре нити има других последица. Радијација око нуклеарне електране и града Енергодара је у нормали“, написао је он.
Балицки је појаснио да запослени Министарства за ванредне ситуације раде на гашењу пожара.
Да пожар ни на који начин није утицала на рад станице потврдила је и прес-служба Запорошке нуклеарке. Истиче се да станица ради нормално. Радијација око објекта је у нормали.
Овај инцидент је прокоментарисала и званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Терористи у Кијеву, под руководством колективног Запада, уништили су своју земљу, убили народ Украјине, поткопали глобалну енергетску и прехрамбену безбедност, а сада су започели нуклеарни терор на континенту“, истакла је она.
Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. У октобру 2022. године нуклеарна електрана је прешла у власништво Русије. Украјинска војска редовно гранатира град и територију оближње нуклеарке.
Кијев тврди да руске снаге гађају нуклеарку док су у ИАЕА у више наврата истицали да не могу да кажу одакле је гађан тај објекат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала