- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка издала налог за хапшење осумњиченог за напад на Северни ток, медији пишу о помагачима

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаДео магистралног гасовода "Северни ток"
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2024
Пратите нас
Немачка је издала налог за хапшење украјинског рониоца осумњиченог за умешаност у терористички напад на Северни ток, јављају немачки медији.
Како се наводи, реч је о држављанину Украјине, запосленом у школи роњења, Владимиру Ж. У последње време, он је живео у Пољској. Према извештајима, он се сада скрива.
Немачко тужилаштво сумњичи још два украјинска инструктора роњења за умешаност у саботажу на Северном току, међу којима је и једна жена. Верује се да су све троје можда били део посаде једрилице Андромеда, која је у фокусу немачке истраге.
Како пишу медији, Варшава никада није била посебно заинтересована за решавање случаја диверзије на "Северном току". Према немачким истражитељима, пољске власти „нису биле спремне да сарађују од самог почетка“. Видео снимци из луке Колберг, где је једрилица Андромеда, која је у фокусу немачке истраге, била усидрена од 19. до 20. септембра 2022, изгледа да су већ избрисани. Лични подаци који су касније предати властима у Варшави показали су се потпуно бескорисним. Истражитељи су понекад чак имали осећај да Пољска намерно одуговлачи поступак, закључују немачки медији.

Медији откривају ко су били помагачи

Више немачких медија објавило је да је Владимир Ж. имао двоје помагача – брачни пар Евгенија У. и Светлану У.
Они су стручњаци за роњење а њихова компанија и сада у понуди има стране дајвинг-туре.
На питање медија о умешаности, Светлана У. је рекла да не зна ништа о експлозијама и да не познаје Владимира Ж.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала