Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кфор на мосту преко Ибра у Косовској Митровици: Нећемо оклевати да реагујемо

© Sputnik / Дејан СимићВозило Кфора у близини моста на Ибру
Возило Кфора у близини моста на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2024
Пратите нас
На мосту на Ибру у Косовској Митровици који Приштина жели да отвори за саобраћај упркос противљењу Срба ситуација је мирна, а на северној страни града где живи већинско српско становништво и даље су паркирана два возила карабињера из италијанског састава КФОР-а.
Радници које су ангажовали нелегитимни албански званичници општине Северна Митровица и данас су наставили радове на уређењу моста, а грађани су огорчени због све чешћих најава Приштине о отварању моста за саобраћај, јавља дописник Танјуга.
У тренутку док трају тензије због покушаја приштинских власти да отворе главни ибарски мост за саобраћај, чему се поред већинског српског становништва противи и Запад, у северном делу Косовске Митровице одржава се акција тзв косовске полиције „Ја сам данас косовски полицајац“.
У акцији која се одвија у непосредној близини моста учествују деца, а из тзв. косовске полиције су рекли да је реч о "национално мешовитој групи са севера и југа", али нису желели да прецизирају колико је међу њима српске деце.
Раније данас из Еулекса је за Танјуг речено да је став ЕУ о отварању моста на Ибру у Косовској Митровиције да је то питање дијалога и да свака одлука о отварању мора бити донета у оквиру дијалога Београда и Приштине.
''Дискусије су тренутно у току, а Европска унија блиско сарађује са међународним партнерима на Косову'', наводи се у одговору на питање Танјуга каква је ситуација на мосту у Косовској Митровици и да ли је Еулекс разговарао са неким из владе привремених приштинских институција о томе шта планирају и да ли би могли да промене одлуку о отварању моста.
Еулекс додаје да ситуација на северу КиМ остаје стабилна, али крхка.
ЕУ је више пута саопштила да се о питању моста у Косовској Митровици мора разговарати у оквиру дијалога који води Унија и најавила да ће то бити тема на следећем састанку у Бриселу.

Кфор: Одржавамо присуство на мосту преко Ибра, нећемо оклевати да реагујемо

Представници Кфора саопштили су данас да одржавају стално присуство на главном мосту преко реке Ибар у Косовској Митровици и да спроводе редовне патроле у ​​околини, као и да неће оклевати да реагују на угрожавање безбедносне ситуације на КиМ у складу са мандатом који им је поверен на основу резолуције 1244 УН.

"Мисија КФОР-а предвођена НАТО-ом потврђује чврсту посвећеност да допринесе безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову у сваком тренутку и непристрасно, у оквиру свог дугогодишњег мандата УН", навела је за Танјуг Служба за односе са јавношћу КФОР-а.

Из Кфора додају да имају видљиво и флексибилно присуство широм КиМ и да командант те мисије има овлашћења да га прилагоди потреби, те да неће оклевати да реагује на било који релевантан безбедносни развој и складу са мандатом који имају на основу резолуције 1244 УН.
"Свака одлука у вези са мостом преко реке Ибар мора бити донета кроз политички дијалог и на координисан начин. С тим у вези, настављамо да у потпуности подржавамо дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ", казали су из Кфора.
Додају да је неопходно да се сви актери уздрже од једностраних декларација и акција које би могле створити тензије.
"Ово је кључно за трајну безбедност широм Косова - за добробит свих људи и заједница као и за регионалну стабилност", наглашавају из Кфора.
Поручују да ће Кфор наставити блиску сарадњу са косовском полицијом и мисијом Еулекс, за које наводе да су први и други безбедносни одговорни.
"Кфор има добре ресурсе и добро је позициониран да предузме све неопходне мере како би наставио са испуњавањем своје мисије УН-а", истакли су из те мисије.
Приштина је најавила отварање главног моста на реци Ибар у Косовској Митровици, иако се томе противе Београд и Срби на северу КиМ, истичући да то угрожава безбедност и опстанак Срба у покрајини.
Отварању моста у Косовској Митровици у овом тренутку противе се и КФОР, САД, Квинта и ОЕБС, који сматрају да то питање треба да буде део дијалога Београда и Приштине.
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2024
СРБИЈА
Стигао одговор Брисела Вјоси Османи: Стано открио шта ће се десити ако Приштина не послуша ЕУ и САД
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала