- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од ватерполиста преко Новака до кошаркаша – Срби као пример исправног пута

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић на балкону Скупштине Града Београда
Новак Ђоковић на балкону Скупштине Града Београда - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2024
Пратите нас
На тренутке је деловало да Новак Ђоковић и ватерполисти неће успети да дођу до злата, односно кошаркаши до медаље на недавно завршеном такмичењу, али су сви они успели да преброде препреке и проблеме и буду најбољи када је најпотребније.
Из меча у меч нервоза, успони, падови, проблеми, а на крају победе. На недавно одржаном такмичењу српски спортисти „возили су нас“ као када пилот вози авион кроз олују, али на крају стигне на одредиште.

Делфини као најбољи пример

Ватерполо репрезентација стигла је са седам дебитаната, а тај тим није показивао оно што смо очекивали у првих неколико утакмица, нарочито када је реч о мечу са Аустралијом.
Међутим, Делфини иако им није било свеједно нису били забринути онолико колико навијачи, јер су они врло добро знали шта су обећали један другом и јер су врло добро знали шта је тајна успеха, а она лежи у темпирању форме.
Могло је то да тече много лакшим путем, али после тежих путева успех се више цени, а кроз што већу олују прође пилот је бољи.
У емисији „Под Капицом“ Урош Стевановић, селектор ватерполиста, изнео је утисак професора доктора Владимира Копривице који открива шта се крије иза успеха Делфина који су освојили треће узастопно злато.
„Професор Копривица је рекао да смо ми прави пример темпирања спортске форме. То је његов предмет „Теорија спортског тренинга“. Немам ја ту шта да коментаришем. Имали смо договор да седми август буде пик форме, то је било четвртфинале, надајући се да ћемо победити Јапан и Аустралију“, рекао је Стевановић.
Како је селектор објаснио српски ватерполисти одиграли су неколико пријатељских утакмица пред одлазак на такмичење управо због темпирања форме.
Делфини су после тесне победе над Јапаном најавили да ће наредне утакмице бити потпуно другачије и ако се изузме Аустралија заиста смо то и видели, само што се Мађарима и Шпанцима мора признати да су мечеве групне фазе једноставно одиграли боље.
Србија је допустила киксеве онда када је смела да их допусти. Напад није функционисао у тренуцима који нису били пресудни, да би у четвртфиналу против Грчке у гол ушла лопта коју је Никола Јакшић послао са пола базена са три противничка играча испед себе.
Одбрана као да није постојала у појединим мечевима, али све те грешке догодиле су се на време јер се онда у кључним дуелима нису поновиле.
Из меча у меч српски ватерполисти били су све бољи, а то је довело до тога да у полуфиналу против Сједињених Америчких Држава као и у финалу против Хрватске не буде никакве драме нити дилеме ко ће изаћи као победник.
Делфини на исправан начин темпирају форму готово одувек који год састав да је био у питању, а сада је и овај подмлађени по свему судећи схватио поенту.

Имали су од кога да виде

Ако неко може да говори о темпирању форме онда је то Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, који је своје знање пренео ватерполистима и био им велика подршка током такмичења.
Током целе каријере српски ас на почетку било ког турнира не игра свој најбољи тенис. Противници су лакши, а Новак то користи да испита своју форму коју потом подиже из меча у меч.
Када стигне до финала то обично буде његов најбољи меч на турниру што је показао и на недавно завршеном такмичењу где је стигао до злата.
На путу до најсјајнијег одличја најбољи свих времена није изгубио ниједан сет, а сваки меч био је тежи од претходног. Памтиће се четвртфинални меч против Стефаноса Циципаса и други сет у ком је Грк имао три брејк лопте.
Новак је најпре успео да поравна заостатак од 4:0, а затим уз болове које је осећао у колену које је оперисао два месеца пре тога, успео је да преокрене и освоји тај сет односно победи и пласира се у полуфинале.
Лоренцу Мусетију није дао ни трачак наде, а таман када су многи помислили да не може боље од тога, Новак је све разуверио у финалу када је са друге стране мреже био Карлос Алкарас.
Тада је српски ас одиграо два најбоља сета не само на том турниру већ и од почетка сезоне и тако дао најбољу лекцију о темпирању форме.

Орлови – школски пример

Када су кошаркаши Србије на припремном турниру изгубили од Аустралије и Сједињених Америчких Држава, а Јапан победили, али примили 100 поена, уверавали су јавност да најбоље тек следи.
И заиста је било тако, иако су Орлови на старту такмичења убедљиво поражени од Америке.
Та утакмица брзо је била заборављена и озбиљно се приступило мечу са Порториком где смо видели потпуно другачију Србију која је функционисала офанзивно, али и дефазивно о чему најбоље говори резултат 107:66.
Много тога требало је да прикаже утакмица Јужним Суданом, што се и јесте десило. Српски кошаркаши су победили, али оставили простора за далеко бољу игру коју смо најбоље видели у полуфиналу против Америке.
Поново, српски спортисти најбољи када је најтеже!
Иако су меч против Америке изгубили, Орлови су показали свету зашто је Србија земља кошарке и та утакмица остаће упамћена као једна од најбољих које је то такмичење видело.
Србија је такву игру са још већим фокусом приказала против Немачке и освојила бронзу, а управо због тога што су показали како се темпира форма и како су „расли“ из меча у меч та бронза заувек ће сијати златним сјајем.
Капитен ватерполо селекције Србије Никола Јакшић  - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2024
СПОРТ
Капитен Јакшић: „Изнервирала нас кошарка – рекли смо да ћемо да развалимо Америку“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала