- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија упозорава: Провокације Кијева против нуклеарних електрана имаће несагледиве последице по свет

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Курск
Нуклеарна електрана Курск - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2024
Пратите нас
Провокације које Кијев намерава да изведе у Курској и Запорошкој нуклеарној електрани могу да направе непоправљиву штету нуклеарној енергетици на целој планети, упозорила је руска нуклеарна корпорација „Росатом“.
Како се наводи у саопштењу, за минула 24 часа драстично је повећан број сигнала и порука о томе да Кијев припрема провокацију у вези са нуклеарним електранама.
„Такве провокације не стварају само директну претњу тим нуклеарним електранама, већ и поткопавају постулате Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) када је реч о нуклеарној безбедности и могу да направе непоправљиву штету имиџу нуклеарној енергетици на целој планети“, упозорава „Росатом“.
Такође се наводи и да је генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов разговарао са шефом ИАЕА Рафаелом Гросијем о проблему са нуклеарним електранама и позвао га да у скорије време посети нуклеарну електрану Курск како би оценио ситуацију.
Иначе, то је већ други путе да Лихачов и Гроси разговарају телефоном, прошли пут се то догодило 9. августа будући да Кијев непрестано гранатира нуклеарну електрану Запорожје и подручје око ње.
Подсетимо, руски војни репортери су јавили да украјинска војска припрема напад прљавом нуклеарном бомбом, а у плану је да се напади изведу на местима где се чува истрошено гориво за нуклеарне електране.
Војни репортер Марат Хајрулин саопштава да је са тим циљем у град Жуте Воде у Дњепропетровској области већ допремљена бојева глава како би се та провокација спровела у дело.
Хајрулин је упозорио и да постоји велика шанса да се напад изведе на Курску и на Запорошку нуклеарну електрану.
Курска нуклеарна електрана у Курчатову - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2024
Специјална операција у Украјини
Москва: У случају да Кијев изведе удар на Курску нуклеарку следи жесток одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала