00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
И прадеда Виктора Троицког задужио Србију
06:55
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Александар Први Карађорђевић“
16:00
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пилот пројекат у Србији: За чоколаду користе брашно од црва

© Фото : Pexels/Photo by Polina Tankilevitch Чоколада
Чоколада - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2024
Пратите нас
Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду наставља са бројним пројектима, па тако брашно добијено из црва користе за чоколаду која ће најпре бити намењена живини, а ако би се стандарди ускладили са Европском унијом, могли би да је пробају и људи.
Према речима директора Департмана за сточарство Дејана Беуковића, чоколада је ту како би експеримент деловао занимљивије.
„Ми са данашњих 7,9 ћемо до 2050. године скочити на преко 10 милијарди људи који, наравно, треба да се прехране. Досадашња производња анималних производа, пилећег меса порашће за неких сто осамдесет одсто“, рекао је Беуковић за Танјуг.
Он је додао да ће већи проблем бити прехранити саме животиње и да је земљиште ограничен ресурс, а да би под тенденцијом временских промена услови могли да се промене и самим тим да се користе инсекти и ларве и да се на тај начин реши основна људска потреба – исхрана.
„Пројекат је у току и ми сада производимо инсекте, односно ларве црва брашнара у Темерину. Заједно са студентима желимо да утврдимо могућност употребе новог хранива које би се користило за исхрану животиња“, каже Беуковић.
Виши научни сарадник Пољопривредног факултета у Новом Саду Мирослава Половински Хорватовић изјавила је да су прво рађени огледи сварљивости црва.
„Обично људи на црве гледају као на штеточине. Ми их гледамо као животињу коју треба да натовимо. Дајемо им два, три, четири различита хранива, пратимо колико су појели и онда радимо огледе израчунавања да бисмо знали колико кошта килограм прираста тенебрија“, објашњава Половински Хорватовић.
Употреба брашна од инсеката у Србији за животиње регулисана је од децембра 2023. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала