- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Владимир Путин и Илхам Алијев у Бакуу - Sputnik Србија

Пријатељи и савезници који ће заједно правити танкере: Путин и Алијев усвојили заједничку изјаву

Пратите нас
Други дан посете руског председника Владимира Путина Азербејџану. Председник Азербејџана Илхам Алијев дочекао је свог руског колегу у председничкој палати Загулба у Бакуу. Два лидера су разговарала у уском и проширеном формату. Усвојена је заједничка изјава за јавност.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
17:39 19.08.2024
Завршена званична посета - Алијев испратио Путина
Након државног пријема у дворцу „Гулистан“, Алијев је отпратио Путина до „ауруса“.
„Видимо се ускоро“, рекао је председник Азербејџана и срдачно се поздравио на растанку са руским лидером. Тиме је званична посета Путина Азербејџану завршена.
16:02 19.08.2024
Алијев је провозао Путина по Бакуу у "мерцедесу".
16:00 19.08.2024
У палати Гулистан у Азербејџану почео је државни пријем који је председник Илхам Алијев приредио у част Путинове посете.
На менију су, између осталог, пржена речна пастрмка, јаретина и патлиџан спремљен на традиционални начин.
15:48 19.08.2024
Током посете, Путин је поклонио свештенству икону Преображења Господњег.
14:17 19.08.2024
Путин и Алијев усвојили су заједничку изјаву након разговора у Бакуу. Кључне тачке:
🔺 Русија и Азербејџан договорили су се да наставе са јачањем односа заснованих на принципима међусобног поштовања државног суверенитета и територијалног интегритета и немешања у унутрашње ствари једних других.
🔺 Стабилност и безбедност читавог региона Јужног Кавказа у великој мери зависи од блиске сарадње Азербејџана и Русије, изјавио је Алијев.
🔺 Москва и Баку потврдили су жељу да помогну у успостављању светски поредак, заснованог на међународном праву, без двоструких стандарда.
🔺 Русија је спремна да настави да промовише нормализацију односа између Азербејџана и Јерменије.
🔺 Лидери су високо оценили тренутни ниво трговинске и економске сарадње, важно је даље јачати сарадњу и развијати саобраћајне везе, укључујући и коридор север-југ.
🔺 Москва и Баку ће се заједно припремати за прославу 80. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, која ће имати за циљ очување сећања на заједничку борбу против нацизма.
14:04 19.08.2024
Документи који су потписани током Путинове посете потврђују пријатељску и савезничку природу односа Русије и Азербејџана, рекао је Илхам Алијев на крају састанка два лидера.
„Усвојени документи, укључујући пре свега заједничку декларацију председника (Азербејџана и Руске Федерације), још једном потврђују пријатељску и савезничку природу наших односа“, рекао је он.
По његовим речима, стабилност целог јужнокавкаског региона зависи од односа Азербејџана и Русије.
Током разговора, како је истакао, детаљно је анализирана ситуација у гасној сфери. Наставиће се координација акција две државе.
Са своје стране, руски председник Владимир Путин истакао је да ће Русија и Азербејџан почети да праве модерне танкере за транспорт нафтних деривата, што ће значајно повећати снабдевање светског тржишта енергентима.
„Руска Уједињена компанија за бродоградњу заједно са Бродоградилиштем у Бакуу почиње да производи модерне танкере река-море за транспорт нафтних деривата“, рекао је Путин.
Њихово коришћење, укључујући и на азовско-црноморским и каспијским рутама, значајно ће повећати снабдевање светских тржишта енергентима, додао је председник.
13:57 19.08.2024
Разговор Путина и Алијева је проширеном формату је завршен. У складу са програмом, предстоји потписивање међудржавних докумената.
13:12 19.08.2024
Завршен је разговор руског лидера Владимира Путина и азербејџанског председника Илхама Алијева у уском саставу, настављан у раширеном саставу - у присуству делегација две земље.
Са руске стране састанку присуствују заменик шефа администрације председника Максим Орешкин, министар спољних послова Сергеј Лавров, помоћници председника Јуриј Ушаков и Руслан Еделгеријев и саветник председника Игор Левитин.
Поред њих, ту су и шеф Росњефта Игор Сечин, председник управног одбора Гаспрома Алексеј Милер, шеф ВТБ банке Андреј Костин.
Руски председник Владимир Путин је током преговора са азербејџанским лидером Илхамом Алијевим истакао да ће рад у широком формату омогућити да се размотре приоритетна питања.
11:11 19.08.2024
Председник Азербејџана Илхам Алијев дочекао је руског лидера у председничкој палати Загулба у Бакуу. Почео састанак два лидера у уском кругу.
„Уверен сам да ће посета бити пријатна за вас и корисна за наше односе“, рекао је азербејџански лидер на почетку састанка са Путином.
Са своје стране, руски председник је рекао да је синоћ са председником Азербејџана разговарао о решавању ситуације на Јужном Кавказу и да ће данас лидери две земље наставити да разговарају о томе.
Према речима руског лидера, Москва би била срећна када би могла да учини нешто да се потпише мировни споразум о Карабаху. Он је рекао да планира да премијеру Јерменије Николи Пашињану саопшти резултате разговора у Бакуу.
Путин је најавио посету Алијева Москви у априлу.
10:51 19.08.2024
10:44 19.08.2024
10:43 19.08.2024
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала