- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета „град“ БМ-21 Западне групе снага руске војске дејствује у правцу Купјанска у ЛНР - Sputnik Србија

УЖИВО Шолц: Украјина тајно припремала напад на Курску област

Пратите нас
Током ноћи системи ПВО оборили су 45 украјинских дронова изнад Русије, саопштава Министарство одбране. На мети руских ракета у Николајевској области нашла се база украјинских милитаната неонацистичке формације „Кракен“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 21.08.2024
22:18 21.08.2024
Директор ИАЕА Рафаел Гроси саопштио је да намерава да следеће недеље посети Курску нуклеарну електрану.
Он је навео да током посете Курској нуклеарки намерава да проучи приступне путеве станици након што су украјинске снаге уништиле понтонске мостове преко реке Сејм.
Гроси је додао и да „веома озбиљно“ процењује ризик од оштећења нуклеарне електране након напада украјинских оружаних снага на Курску област.
21:56 21.08.2024
Экипаж вертолета Ка-52 Аллигатор выполняет боевое задание  - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2024
Специјална операција у Украјини
Спречен покушај украјинских диверзаната да уђу на територију Брјанске области Русије
21:55 21.08.2024
18:47 21.08.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је Украјина припремала напад на Курску област „тајно и без повратних информација“.
Он је истакао да Немачка пажљиво прати развој догађаја.
Шолц је, такође, изразио уверење да ће Немачка наставити да подржава Украјину и да ће остати њен највећи присталица у Европи.
17:48 21.08.2024
Украјинске власти принудно евакуишу становнике 14 насеља у красноармејској области на делу ДНР под контролом Кијева, саопштило је Министарство за реинтеграцију.
Око Краснојарска (Покровска) воде се жестоке борбе и руске снаге напредују из дана у дан.
17:24 21.08.2024
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ разговарао је телефоном са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом.
Борељ је рекао да се залаже за укидање било каквих ограничења који се тичу удара на територију Русије, јер је то начин да се заштити Украјина и приближе преговори.
„Укидање ограничења на коришћење војних капацитета против руских војних циљева омогућава да се спасу животи и смање разарања у Украјини и доприноси промоцији мировних напора“, написао је Борељ на друштвеним мрежама.
Он је рекао и да ЕУ подржава упад украјинских снага у Курску област у Русији.
17:07 21.08.2024
Три чете Националне гарде Украјине заједно са командантима одбиле су да испуњавају борбене задатке у на красноармејском правцу (Покровск на украјинском), рекао је за лист „Страна“ припадник 2. батаљона 15. бригаде Националне гарде Владислав.
„Средином августа наш батаљон су пребацили у Покровск. Одмах смо заузели положаје, али проблем је у томе што смо у Покровск дошли са великим кадровским проблемима. После недељу дана борбе остално нас је још мање, 10-13 у свакој чети, укључујући команданте. Суочили смо се са некомпетентним командовањем – нема комуникације са јединицама које су нашој непосредној близини, веза је лоша, није јасно чији су положаји“, рекао је Владислав.
Бранити положаје било је немогуће, јер је бројчана премоћ руске војске била у односу 1:30, оценио је он. Према његовим речима, јединице украјинске војске на том правцу редовно су се налазиле под јуришима и нападима руских снага.
15:22 21.08.2024
Швајцарска се придружује 14. пакету санкција ЕУ против Русије, укључујући и мерама против руских дијаманата, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Савезног савета земље.
„Савезни савет одлучио је 21. августа 2024. да се придружи мерама 14. пакета санкција које је Европска унија усвојила против Русије. Измене ступају на снагу 27. августа 2024. године“, наводи се у документу.
15:21 21.08.2024
Тврдње да се напад на Курску област изводи без подршке Запада су лаж, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Сједињене Државе, Британија и друге земље НАТО, али пре свега, тај англосаксонски дует, не само што су идејни покретачи и спонзори него и буквално наводе кијевски режим да нападају територију Русије. Зато су њихове изјаве да се све то дешава без подршке Запада чиста лаж, неистина“, истакла је Захарова.

12:39 21.08.2024
Оружане снаге Украјине заустављене су на курском правцу, руске снаге су почеле да потискују непријатеља назад, рекао је командант специјалних снага Ахмет Апи Алаудинов.
Украјинска војска повлачи одређене јединице, према његовим речима, прегруписавају их и у блиској будућности могу да нанесу ударе у другом сектору.
Он је појаснио да руска војска претпоставља које области би могле бити мете напада.
12:10 21.08.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности трупе „Север“ у Харковској области износили су око 100 војника;
▪ПВО системи пресрели су седам авио-бомби Хамер, противбродску ракету Нептун-МД, 15 граната хајмарс, као и 63 дрона Оружаних снага Украјине;
▪Јединице групе „Запад“ заузеле су повољније положаје, одбиле 6 контранапада, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 470 војника и један тенк;
▪Група Исток одбила је четири контранапада Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио око 130 војника;
▪Украјинске оружане снаге су изгубиле више од 700 војника у зони одговорности групе Југ, систем РАК-СА-12 и складиште муниције;
▪Руске оружане снаге гађале су положаје Оружаних снага Украјине у 131. региону.
12:05 21.08.2024
Руска војска ослободила насеље Желано, у ДНР, губици украјинске војске износили су 2060 људи, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:30 21.08.2024
Маринци Црноморске флоте заробили су 18 украјинских војника у Курској области, рекао је за Спутњик извор у безбедносним структурама Русије
„Маринци из 810. бригаде у близини села Спаљно, Курска област, заробили су групу од 18 украјинских пешадинаца 22. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине“, рекао је саговорник агенције.
09:33 21.08.2024
Објекат критичне инфраструктуре погођен је у селу Краснопоље у Сумској области Украјине, саопштила је оперативна команда Оружаних снага Украјине „Север“.
Сумска област се налази на северу Украјине, граничи се са Курском, Белгородском и Брјанском областима Русије.
Регионални центар се налази око 30 километара од државне границе. Кроз Суми пролази аутопут који га повезује са руском Суџом.
07:11 21.08.2024
Експлозије су одјекнуле у Галициново у Николајевској области, погођена је база украјинских милитаната неонацистичке формације „Кракен“ и, вероватно, складиште са ракетама, саопштио је Спутњику координатор проруског покрета отпор у Николајеву Сергеј Лебедев.

„На југу Николајевске области налази се село Галициново, постоји Галициновска фабрика и озбиљна лука. Тамо су се сместили екстремисти из банде Кракен, забрањене у Русији... И коначно, пројектили су долетели“, рекао је саговорник агенције.

07:07 21.08.2024
У ноћи 21. августа системи ПВО оборили су 45 украјинских дронова изнад Русије, саопштава Министарство одбране.
Изнад Брјанске области оборене су 23 беспилотне летелице, 11 над Московском, шест над Белгородском, три изнад Калушке области и још две изнад Курске области.
У Брјанској области, према речима губернатора Александра Богомаза, није било жртава, а први човек Белгородске области Вјачеслав Гладков је истакао да нема података о рањенима.
Градоначелник Москве Сергеј Собјанин назвао је покушај ноћног напада на град једним од највећих.
У Курској области, поред претње од напада, током ноћи три пута је проглашавана и претња од ракетног напада. Исте ноћи је оборена ракета на западу Ростовске области, нико није повређен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала