- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

РПЦ: Цариградски патријарх лично одговоран за прогон канонске Украјинске православне цркве

© Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаМанастир РПЦ
Манастир РПЦ - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2024
Пратите нас
Цариградски патријарх Вартоломеј сноси личну одговорност за организовање прогона верника канонске Украјинске православне цркве, саопштио је Синод Руске православне цркве.

„Руководство расколника које је признао Фанар, са посебним жаром захтевало је доношење закона којим се фактички забрањује Украјинска православна црква. Патријарх Вартоломеј, који је раније јавно одобравао кривично гоњење и хапшења њених јерараха и свештенства, као првосвештеника Ана и Кајафа, отворено је подржавао акције државних власти, чија је сврха - распеће и уништење канонске цркве у Украјини. Дакле, цариградски патријарх сноси личну одговорност за организовање прогона верника Украјинска православна црква“, наводи се у саопштењу Синода.

Синод је позвао и међународне организације да одмах одговоре на угњетавање верника.
"Усвојени предлог закона је неспојив са концептом владавине права и представља политичку декларацију која има за циљ да легализује уништавање већинске верске заједнице", истиче се у саопштењу.
Украјински парламент усвојио је у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.
Цариградски патријарх Вартоломеј - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2024
РУСИЈА
Зеленски поднео извештај цариградском патријарху о забрани УПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала