- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски потписао закон: Канонска Украјинска православна црква је забрањена

© Sputnik / СтрингерПравославни храм УПЦ Московске патријаршије у Лавову
Православни храм УПЦ Московске патријаршије у Лавову - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски потписао је закон којим се на територији Украјине забрањује активност религиозних организација повезаних са Русијом, између осталог, канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), објављено је на сајту Врховне раде.
„Нацрт закона о активности религиозних организација на територији Украјине је 24. августа потписао председник Украјине“, наводи се на сајту.
Претходно је украјински парламент усвојио закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је навео посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања.
Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.
Тим поводом огласила се недавно и званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова која је рекла да усвајање ток закона има за циљ продубљивање верског раскола и представља грубо кршење слободе вероисповести, што подразумева репресију и прогон свештенства и верника, скрнављење православних светиња, као и насилно заузимање цркава и парохија УПЦ.
Подсетимо, украјинске власти организовале највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим деловима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ.
Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о „антиукрајинским активностима“.
Кијевско-печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2024
РУСИЈА
Москва: Забрана УПЦ у Украјини има за циљ продубљивање верског раскола
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала